Börs ei lase Olympicut minema

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olympicu asutaja ja endine omanik Armin Karu.
Olympicu asutaja ja endine omanik Armin Karu. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Nasdaq Tallinna börsi noteerimis- ja järelevalvekomisjon otsustas täna mitte rahuldada Olympic Entertainment Group AS-i taotlust ning keelduda tema aktsiate  noteerimise lõpetamisest enne aktsiate ülevõtmist, teatas börs.

Arvestades Olympic Entertainment Group AS-i aktsionäride struktuuri ning neile kuuluva koguosaluse suurust, samuti kavandatud tehinguid, võib börsi hinnangul investorite huvid lugeda piisavalt kaitstuks juhul, kui investorid on piisavalt informeeritud ning kui neil on võimalus pöörduda oma õiguste kaitseks kohtu poole.

Börsi hinnangul tagatakse sellised tingimused noteerimise jätkumise korral kuni aktsiate ülevõtmiseni rahalise hüvitise eest ning noteerimise lõpetamine enne nimetatud tingimuse täitmist kahjustaks oluliselt investorite huve.

Tallinna börsi noteerimiskomisjoni kõneisik Tõnu Vanajuur ütles Äripäevale, et otsus mitte lasta Olympic Entertainment Groupil börsil noteerimist lõpetada tehti investorite huvides ning suurema läbipaistvuse tagamiseks.

“Kui vaatame tänast olukorda, siis on Olympicus sees 1400 väikeaktsionäri,” selgitas ta. “Seejuures räägitakse aga ettevõtte ühendamisest ja müügist. Kui ettevõte ei oleks kaubeldav börsil, oleks ta kindlasti vähem läbipaistev,” selgitas ta seda, miks noteerimise jätkamine on tähtis.

Olympicu väikeaktsionärid on avaldanud rahulolematust madala ülevõtmispakkumise üle, milleks oli 1,9 eurot aktsia eest. Olympicul on ca 5000 väikeaktsionäri, keda ülevõtupakkumise hind puudutab.

Luksemburgis registreeritud investeerimisfirma Novalpina tegi märtsis OEG aktsionäridele ettepaneku osta ettevõte kokku 288,4 miljoni euro eest. Olympicu kaks enamusaktsionäri Armin Karu ja Jaan Korpusov, kellele kuulus ligikaudu 64 protsenti OEG aktsiakapitalist, olid selleks hetkeks pakkumise juba vastu võtnud. Karu sai kokku 136 miljonit eurot, Korpusov 55 miljonit eurot.

Investeerimispangandusettevõtte AS Redgate Capital partneri Mairo Kaseväli ütles juba märtsi lõpus, et on väga tõenäoline, et suur osa väikeaktsionäre Olympic Entertainment Groupi (OEG) ülevõtmispakkumisega ei nõustu.

Juba 12 aastat börsil

Olympicu börsileminek 2006. aasta oktoobris oli nii suuromanikele Armin Karule ja Jaan Korpusovile kui ka tuhandetele aktsiaid märkinud väikeinvestoritele tõeline jackpot. Karust sai hoobilt Eesti rikkaim inimene. Olympicu esimese kauplemispäeva lõpuks oli tema vara väärtus 220 miljonit eurot, aasta lõpuks juba 347 miljonit eurot. Võrdluseks, oma värskeimas rikaste edetabelis hindab Äripäev Eesti rikkaima inimese, puidutöösturi Raul Kirjaneni vara väärtuseks 226,7 miljonit eurot.

Väikeinvestorid olid tolle aasta lõpuks võitnud oma investeeringutelt samuti pea kaks korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles