Kim lubas Lavrovile jääda kindlaks denukleariseerimisele (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov kohtub Pyongyangis Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga.
Vene välisminister Sergei Lavrov kohtub Pyongyangis Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga. Foto: KCNA / REUTERS / SCANPIX

Põhja-Korea liider Kim Jong-un kinnitas kohtumisel Pyongyangis visiidil viibiva Vene välisministri Sergei Lavroviga, et ta jääb kindlaks Korea poolsaare tuumavabaks muutmisele, edastas Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA reedel.

"Kim Jong-un ütles, et Korea Rahvademokraatliku Vabariigi tahe muuta Korea poolsaar tuumavabaks on endiselt muutumatu ja kindel," teatas KCNA pärast Kimi ja Lavrovi kohtumist neljapäeval.

Kim avaldas lootust, et USA ja Põhja-Korea suhted ning Korea poolsaare tuumavabaks muutmine "lahendatakse etapiviisiliselt".

KCNA teatel loodab Kim, et nende küsimuste lahendamine edeneb "efektiivse ja konstruktiivse dialoogi ja läbirääkimiste kaudu".

Lavrovi visiit Põhja-Koreasse leiab aset ajal, mil tema USA kolleeg Mike Pompeo pidas kõnelusi Kimi paremaks käeks peetava erukindrali Kim Yong-choliga.

Tähtsaim küsimus enne 12. juunile Singapuri kavandatud USA presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni kohtumist on teemades kokku leppimine. Peamiseks komistuskiviks on ilmselt "denukleariseerimise kontseptsioon" - mõlemad osapooled on öelnud, et pooldavad seda, kuid nende definitsioonides on endiselt suur lõhe.

Washington tahab, et Põhja-Korea loobuks kiiresti kõigist oma tuumarelvadest tõestataval viisil, saades vastutasuks sanktsioonide leevendumise ja majandusabi.

Analüütikute hinnangul ei soovi aga Põhja-Korea loobuda oma tuumaheidutusest, kui ta ei saa vastu julgeolekutagatisi, et USA ei püüa praegust režiimi kukutada.

Kimi kommentaarid näivad viitavat lootusele lahendada probleemid järkjärgult.

Vene välisministeeriumi teatel hoiatas Lavrov liiga kõrgete ootuste eest, kutsudes kõiki osapooli "vältima kiusatust nõuda kõike ja kohe".

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles