Sõltumatu uuring hakkab jahtima holokaustis osalenud soomlasi (10)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome relva-SS vabatahtlikud laagris.
Soome relva-SS vabatahtlikud laagris. Foto: Wikimedia Commons

Eile kuulutas Soome peamininstri kantselei välja sõltumatu uuringu, mis peab välja selgitama, kas soomlastest vabatahtlikud relva-SS'i sõdurid osalesid II maailmasõja ajal juutide ja teiste tsiviilisikute tapmises.

Vabatahtlikud soomlased teenisid Saksamaa relva-SS'i (Waffen-SS) Wiking divisjonis aastatel 1941-1943. Uuringu käigus kavatsetakse uurida arhiivimaterjale ning töö peaks plaani kohaselt lõpuni viidama tänavu novembriks, vahendab Yle.fi.

SS-i ridades võitles umbes 1400 vabatahtliku soomlast, kellest noorimad olid 17 aastased. Tänaseks on need mehed 95 aastased või vanemad, ütles Yle'le Jussi Nuorteva, Soome rahvusarhiivi juht. Peaministri kantselei on öelnud, et nad kaaluvad erinevaid otsuseid või meetmeid alles pärast uuringu lõppu.

Ajaloolane Andre Swanström on arhiividest kohanud tõendeid, et soomes sugu sõdurid osalesid juutide hukkamistel. Ameerikas baseeruva Simon Wiesenthali keskuse Efraim Zuroffi initsiatiivil läbi viidav ajalooline uuring hõlmab ka Venemaa ja Ukraini arhiivide materjale. Zuroffi kirjeldas Soome peaministri kantselei kui Simon Wiesenthali keskuse peamist natsikütti.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles