Eluteadus on valgustusprojekti uus vorm

Leho Lamus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Bioloogilise mõtte areng. Mitmekesisus, evolutsioon ja pärilikkus»
«Bioloogilise mõtte areng. Mitmekesisus, evolutsioon ja pärilikkus» Foto: Raamat

Ernst Mayri tekstid olid 20. sajandi bioloogias sama olulised kui Claude Lévi-Straussi või Michel Foucault’ tekstid inimteadustes. Mayr kirjeldab bioloogia vaatestikust, mis on teadus ja millised on bioloogia suhtestused teiste teadustega. Ladusalt loetavas sõnastuses avab ta uusaja teaduse tekkimise olulised üksikasjad. Teaduse sisu ja esilekerkimise lihtne lahtiseletamine on selle teose suurim väärtus. Seetõttu sobib selle mitu osa kõigi kõrghariduse esimese aasta üliõpilaste lugemisvaramusse (nt filosoofia asemel). Raamatu lõpus on võtmetähtsusega bioloogia sõnastik.

Mayr selgitab kahte olulist teemat. Esiteks bioloogia mõtlemise väljakujunemist ja arengut. Teiseks seda, millisele taustale asetub bioloogia uusaja teaduses. Ta ei alusta kohe bioloogiast, vaid Euroopa mõtlemise lätetest. Teda huvitab, kuidas kujunesid arengulise bioloogia mõtlemise eeldused. Samas käsitleb ta Euroopa mõttelugu ja teadust arenguõpetuse ehk evolutsiooni väljakujunemise aluselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles