Martin Reimi 3 peamist otsust enne tiitlimängu Lätiga

Ott Järvela
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jalgpallikoondise peatreener Martin Reim.
Eesti jalgpallikoondise peatreener Martin Reim. Foto: Tairo Lutter

Eesti meeste jalgpallikoondis kohtub täna Riias Balti turniiri raames Lätiga mängus, mis on sisult tiitlimatš – kui Eesti kohtumise võidab, kuulub esikoht 80-aastase pausi järel meile. Peatreener Martin Reimil tuleb tänast algkoosseisu nimetades langetada mitu otsust.

Kes seisab väravas? Koondisedebüüdi teinud Sergei Lepmetsa partii kolmapäeval Leedu vastu oli väga hea. 1:0 eduseisul hoidis ta tipptõrjega ära leedulaste viigivärava ning näitas ka muidu küpset ja rahulikku mängu (siia alla kuulub ka mõnedest ebaõnnestunud väljalöökidest enda mitte häirida laskmine).

Valiksarjas ei tuleks praegu väravavahi vahetamine kõne alla, aga Balti turniiril ilmselt tuleb. Andreas Vaikla ja Matvei Igonen kuuluvad mõlemad Norra kõrgliigaklubidesse ning väärivad koondiseski võimalue pälvimist. Ilmselt mängib üks neist täna Läti ja teine järgmisel laupäeval kodus Maroko vastu.

Kes mehitavad äärekaitse? Just see positsioon on Eesti koondise praeguse asetuse juures füüsiliselt kõige nõudlikum, sest mööda äärt üles-alla tormamist on väga palju. Loogika ütleb, et Leedu vastu äärekaitses mänginud Gert Kams ja Trevor Elhi täna põhikoosseisu ei kuulu. Eriti arvestades, et Reim kutsus äärekaitsjaid meeskonda rohkesti – valikus on veel Markus Jürgenson, Karl Mööl, Dmitri Kruglov ja kerge vigastusega kimpus olnud Artur Pikk.

Paremkaitses alustab ilmselt Mööl ning vasakul tuleb Reimil valida Jürgensoni ja Kruglovi vahel. Keskkaitses peaks olukord olema lihtsam – mängivad Karol Mets, Madis Vihmann ja Joonas Tamm. Läti vastu kerge trauma saanud Nikita Baranov jääb varusse, nagu ka Marek Kaljumäe ja Pikk.

Kuhu paigutada Mattias Käit? Läti vast tegi Käit keskpoolkaitses väga hea mängu, nagu ikka. Aga isegi tema partneriks olnud Artjom Dmitrijevi koduklubisse lahkumise järel on koosseisus keskpoolkaitsjaid rohkesti, mis toetaks justkui varianti kasutada Käiti äärel, kus ta on koondises paaril korral ka mänginud.

Eesti kindlaks põhimeheks tõusnud Käidi äärele liigutamist toetab ka tõik, et peale Sander Puri ja Henrik Ojamaa puhtaid selle positsiooni mängijaid meeskonnas polegi (sest Sergei Zenjov peab seoses Henri Anieri puudumisega mängima ründajana). Tõsi, äärel saab kasutada ka Artur Pikka ja Dmitri Kruglovi, aga säärased käigud tunduksid otstarbekad pigem kohtumistes eeldatavalt selgelt tugevamate vastastega. Eelmisest 16-st kohtumises ühe võidu saanud ja viimati Gibraltarile 0:1 alla jäänud Läti nende sekka kindlasti ei kuulu.

Kui Käit mängiks ühel äärel ning Puri või Ojamaa teisel, oleks Reimil keskpoolkaitses valida neliku Konstantin Vassiljev, Ilja Antonov, Aleksandr Dmitrijev, Brent Lepistu seast. Põnevaid kombinatsioone jagub, aga siinkirjutajale tunduks loogilisemaina Antonov – Lepistu, sest Vassiljevi kasutegur on suurim vahetusest sekkudes ning Dmitrijevi oleks põhikoosseisus mõttekas kasutada Maroko vastu.

On olemas ka variant jätta Käit pingile, mispuhul ei saa välistada Antonovi emmale-kummale äärele liigutamist, mis tähendaks Vassiljevi või Dmitrijevi põhikoosseisu liigutamist. Aga miks jätta pingile meeskonna ilmselt et parim mängija, kes on lisaks kõigele tahtmist täis ja heas vormis?

Eesti eeldatav algkoosseis: Vaikla; Jürgenson, Mets, Vihmann, Tamm, Mööl; Käit, Lepistu, Antonov, Ojamaa; Zenjov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles