Kuuba moodustas komisjoni põhiseaduse uuendamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba uus president Miguel Díaz-Canel parlamendiistungil.
Kuuba uus president Miguel Díaz-Canel parlamendiistungil. Foto: Chine Nouvelle / Sipa / Scanpix

Kuuba seadusandjad astusid laupäeval esimese sammu uue põhiseaduse koostamiseks.

President Miguel Díaz-Canel kutsus kokku Kuuba parlamendi eriistungi, et esitada nimekiri inimestest, kellele tehakse ülesandeks nõukogudeaegne dokument ümber kirjutada.

Delegaadid andsid oma heakskiidu komisjonile, mida juhib endine president Raúl Castro ja kuhu kuulub veel 30 inimest, teiste seas Díaz-Canel.

«See annab kaalu meie riigi jaoks eriti tähtsale protsessile ning me peame olema kõik teadlikud kohustusest ja kodanikuvastutusest, mida see nõuab,» märkis Díaz-Canel Rahvusassamblee 600 liikme poole pöördudes.

Ametiisikud on kinnitanud, et uus põhiseadus jätab alles kompartei juhitava süsteemi, kus sõna- ja ajakirjandusvabadus ning muud õigused on piiratud sotsialistliku ühiskonna eesmärkidega.

Üks oodatav muutus peaks lubama presidendil olla ametis maksimaalselt kaks viieaastast ametiaega ja kehtestama vanusepiirangu. Teine reguleerib piiratud viisil eraomandit.

Riigi kommunistlikud liidrid püüavad käia kaasas ajaga, kus sajad tuhanded kuubalased töötavad iseendale, kus rahaülekanded hoiavad majandust vee peal ja kompartei juhi Castro tütar võitleb seksuaalvähemuste õiguste eest.

Castro tegi komisjoni liikmetele ülesandeks põhiseaduse ümbervaatamise protsessiga viivitamatult algust teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles