Eesti lipu päev algab piduliku lipuheiskamisega Toompeal

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emakeelepäeval lehvivad Eesti lipud.
Emakeelepäeval lehvivad Eesti lipud. Foto: Erakogu

Esmaspäeval, 4. juunil on Eesti lipu 134. aastapäev, mida alustatakse varahommikul kell 7 riigilipu piduliku heiskamisega Pika Hermanni torni.

Lipp heisatakse Eesti Vabariigi hümni saatel ning lipuheiskamise toimkonnas on Tallinna Reaalkooli ja Johan Laidoneri Seltsi esindajad.

Kõne peavad Riigikogu esimees Eiki Nestor ja Eesti Lipu Seltsi esimees Jüri Trei. Õnnistussõnad ütleb Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma.

Kuberneri aeda on üles rivistatud Kaitseliidu, Naiskodukaitse, vahipataljoni, noorkotkaste, kodutütarde, skautide, gaidide ja akadeemiliste ühenduste auvalve, samuti seltside, ühingute ja koolide liputoimkonnad.

Mängib Kaitseväe orkester ja laulavad Eesti Naislaulu Seltsi koorid. Kooride esituses kõlavad Juhan Aaviku «Hoia, Jumal, Eestit» Aleksander Leopold Raudkeppi sõnadele ja Enn Võrgu «Eesti Lipp» Martin Lipu sõnadele.

Kell 14–19 on Pika Hermanni torn kõikidele huvilistele külastamiseks avatud. Ladusama sissepääsu korraldamiseks jagatakse külastajatele tasuta pääsmeid, kuhu on märgitud torni pääsu kellaaeg.

Eesti lipu päeva tähistatakse Eesti Üliõpilaste Seltsi sinimustvalge lipu õnnistamise aastapäeval. Esimene sinimustvalge lipp valmis 1884. aasta kevadel ning õnnistati ja pühitseti 4. juunil Otepää kiriklas. Tänavu möödub 134 aastat sinimustvalge lipu pühitsemisest.

Esmaspäeval heisatakse Eesti lipu 134. sünnipäeva puhul sinimustvalged Eesti lipud

Eesti lipu päeva puhul heiskavad Eesti lipu kõik riigi- ja omavalitsusasutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Eesti lippu on oodatud heiskama ka kõik teised. Lipud heisatakse päikesetõusul või hiljemalt kell kaheksa hommikul ja langetatakse päikeseloojangul. Lipu sünnipäeva tähistatakse üle Eesti pidulike lipuheiskamiste, rongkäikude ja kontsertidega.

4. juunil 1884 kogunesid 24 eesti haritlast Otepääle, et pühitseda ja õnnistada Eesti lipp. Rahvusliku ärkamisaja harjal kinnistus sinimustvalge värvikombinatsioon rahvusvärvidena. Eesti iseseisvumisel sai trikoloorist riigilipp. Eesti lipu kasutamise õigus on igaühel. Selle heiskamisega anname märku oma ühtekuuluvustundest ja meile olulistest väärtustest.

Otepääl algab kell 10.00 traditsiooniline rongkäik linna keskväljakult kirikumõisa. Rongkäigu ees kannavad Eesti Üliõpilaste Seltsi liikmed suuremõõtmelist sinimustvalget lippu. Kirikumõisas heisatakse lipp ja peetakse sünnipäevakõned. Kell 11.00 algab Otepää Maarja kirikus pidulik kontsert-jumalateenistus, mida viib läbi EELK Otepää Maarja koguduse vaimulik Marko Tiirmaa, kontsertosas esinevad Otepää valla ja Tartu koolide õpilased ning segakoor Eveko. Õhtul kell seitse algab Otepää Kultuurimaja pargis lühilavastus ja kontsert «Lipukiri», esinevad Veikko Täär ja Merilin Kirbits, tšellol Andreas Lend, klaveril Rael Kõiv.

Pärnus Koidula parki kogutakse kella 17.00 kokku 134 sinimustvalget kandelippu. Kõnelevad Pärnu linna volikogu esimees Andres Metsoja, Pärnu linnapea Romek Kosenkranius ja Eesti Lipu Seltsi esimees Jüri Trei. Peale vabaõhuaktust liigutakse romgkäigus Endla teatrisse, kus kõneleb Eesti Lipu Seltsi auliige Trivimi Velliste ja toimub pidulik kontsertetendus"„Ema käed kui sünnimaa". 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles