Prantsuse president kutsus üles toetama Saheli terrorivastast üksust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mali sõdur ühisüksuses G5 Sahel.
Mali sõdur ühisüksuses G5 Sahel. Foto: SEBASTIEN RIEUSSEC / AFP

Prantsusmaa president Emmanuel Macron kutsus esmaspäeval rahvusvahelisi doonoreid üles toetama võimalikult kiiresti rahaliselt Saheli regionaalset terrorivastast ühisüksust.

"Aeg on käes raha eraldamiseks, et üksus saaks toimida," ütles Macron ühisel pressikonverentsil Nigeri presidendi Mahamadou Issoufouga, kes viibib Prantsusmaal visiidil.

Varem sel astal lubasid rahvusvahelised doonorid ühisüksusele 414 miljonit eurot.

ÜRO peasekretär António Guterres tõotas eelmisel nädalal jätkata viie Saheli riigi terrorivastaste vägede toetamist hoolimata sellest, et USA on keeldunud seda rahastamast. Malis viibiv Guterres külastas niinimetatud G5 Saheli peakorterit, kiitis ühisvägede tööd ja kinnitas, et tema oli Julgeolekunõukogu tugevama mandaadi poolt.

Burkina Faso, Tšaad, Mali, Mauritaania ja Niger moodustasid eelmisel aastal džihadistidega võitlemiseks ühisüksuse G5 Sahel, mis peaks koondama viiest riigist kokku 5000 sõduri. Üksus tegutseb koostöös Prantsuse operatsiooniga Barkhane.

Üksus pidanuks saama mehitatud märtsiks, kuid probleemiks on rahastus, sest selle liikmesriigid on maailma vaeseimate riikide seas ning nende sõjaväed on kehvasti relvastatud.

Guterres ja Prantsusmaa on püüdnud üksuse töölehakkamist tagant tõugata ja ÜRO-st raha saada. Tehnilist tuge ja muud toetust on lubanud ÜRO rahuvalvejõud Malis (MINUSMA).

USA teatas aga 23. mail, et tema on vastu üksusele Julgeolekunõukogu mandaadi ja ÜRO otserahastuse andmisele.

G5 Sahelile on praeguseks raha lubatud umbes 414 miljonit eurot, lubajateks on peamiselt Euroopa riigid, aga ka Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraadid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles