USA kutsus taas OAS-i üles Venezuela liikmesust peatama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Riikide Organisatsiooni kohtumisel olid peateemadeks kriisid Venezuelas ja Nicaraguas.
Ameerika Riikide Organisatsiooni kohtumisel olid peateemadeks kriisid Venezuelas ja Nicaraguas. Foto: MANDEL NGAN / AFP

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon kutsus esmaspäeval taas Ameerika Riikide Organisatsiooni (OAS) üles peatama Venezuela liikmesus ja teisi riike suurendama survet Caracasele, et sealne valitsus taastaks põhiseadusliku korra.

USA üleskutsega ühinesid Argentina, Brasiilia, Kanada, Tšiili, Mehhiko ja Peruu.

Välisminister Mike Pompeo ütles organisatsioonile, et Venezuela presidendi Nicolás Maduro valitsus on täielikult lammutamas demokraatiat. Pompeo mõistis hukka Venezuela äsjased valimised, mis andsid Madurole teise ametiaja, ning ütles, et Washington on ammendanud kõik variandid dialoogiks.

Asepresident Mike Pence on juba varem kutsunud üles Venezuela liikmesust peatama.

Venezuela välisministeerium reageeris Pompeole, süüdistades USA-d ebaseaduslikus sekkumises riigi siseasjadesse ja OAS-i põhikirja rikkumises sanktsioonide kehtestamisega.

Venezuelas kestab mitmendat aastast majanduskriis ning poliitiline vastasseis sotsialistliku valitsuse ja paremtsentristliku opositsiooni vahel, keda riiklikud institutsioonid oma äranägemise järgi ümber korraldanud Maduro püüab kõrvale tõrjuda.

Ameerika Riikide Organisatsioon kritiseeris viimati eelmisel nädalal taas teravalt Venezuela võimude tegevust tuues välja, et sõltumatute rahvusvaheliste asjatundjate hinnangul võib tegemist olla inimsusevastaste kuritegudega. OAS märkis, et ekspertide arvates on selles osas olemas piisav alus pöörduda Rahvusvahelise Kriminaalkohtu poole. Asjatundjate rühma teatel on nad tuvastatud Maduro valitsusajal tuhandeid suvalisi vangistamisi ja mõrvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles