Kohus lõpetas menetluse Edgar Savisaare suhtes (77)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohus lõpetas tänase määrusega menetluse korruptsioonikuritegudes süüdistatava Keskerakonna endise esimehe Edgar Savisaare suhtes, kuna kohtu hinnangul ei võimalda mehe tervislik seisund tema üle kohut pidada.

Edgar Savisaar täna kohtuistungile kohale ei ilmunud. Tema kaitsja Oliver Nääsi sõnul viibib mees Jõgeva haiglas.

Nääs esitas hommikul kohtule taotluse Savisaart puudutava menetluse lõpetamiseks. Kohus võttis taotluse arutamiseks lisaaega ja otsustas kell 14 jätkunud istungil taotluse rahuldada.

Kohtunik Anne Rebane ütles istungil, et Edgar Savisaar on kahtlemata parandamatult haige ja seega tuleb menetlus tema suhtes lõpetada.

Kohtunik Rebane märkis, et kuigi suur osa eksperte on tunnistanud Edgar Savisaare tervise selliseks, et ta on võimeline kohtuistungitel osalema, on kohtuprotsess näidanud muud. Ta meenutas, et Savisaar ei ole ka varem oma tervise tõttu kohtuistungitele jõudnud ja mitu korda on tulnud istung katkestada ja kutsuda Savisaarele kiirabi.

Ehkki uus terviseekspertiis tunnistas Savisaare kohtukõlblikuks, on ekspertkomisjoni liige endokrinoloog Vallo Volke hoopis teisel seisukohal. Seetõttu taotles Savisaare kaitsja Oliver Nääs kohtult menetluse lõpetamist Edgar Savisaare üle.

Evestus: kui vähegi võimalik, kaeban otsuse edasi

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus ütles pärast kohtuistungit ajakirjanikele, et kui tänane kohtumäärus on võimalik edasi kaevata, ta seda ka teeb.

«Ma tahan kõigepealt tänase kohtumäärusega põhjalikult tutvuda ja kui on kasvõi väike võimalus seda vaidlustada, ma kindlasti teen seda,» ütles Evestus.

Prokuröri sõnul ei tähenda Savisaare suhtes kriminaalmenetluse lõpetamine seda, et kohtuprotsessil enam mõtet poleks.

«Süüdistus sisaldab mitmeid altkäemaksu andmise episoode ja minu peamine eesmärk on tõestada, et 2014. ja 2015. aastal toimis Tallinna linnajuhtimises korruptsioon,» ütles Evestus.

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestuse kommentaarid ajakirjanikele pärast kohtuistungit

Kas kohtu otsus tuli teile ootamatult?

Loomulikult. Sellist otsust ma kindlasti ei oodanud, aga kohus tegi täna sellise otsuse.

Kohtunik ütles, et tänane kohtumäärus ei ole vaidlustatav. Kas see siiski on nii?

Ma ei ole selle kohtumäärusega veel tutvuda jõudnud, ma pean sellega tutvuma ja vaatama üle kohtupraktikat, kas selle vaidlustamine on võimalik või mitte. Kohus on leidnud, et see on kohtumenetluse ühe osapoole taotluse lahendamise määrus, mis seadusest tulenevalt ei ole vaidlustatav.

Kas te muidu vaidlustaksitee selle?

Kui mul oleks see võimalik, siis ma vaidlustaksin selle. Ma pean seda ja niivõrd oluliseks, et seda küsimust vaidlustada, mitte sinnapaika jätta. Kui on vähemgi võimalus selleks, siis ma seda kasutan.

Te olete väljendanud seisukohta, et tegemist on olnud Edgar Savisaare poolse tahtliku venitamisega. Kas ta tänastest kohtu põhjendustest saite aru?

Ma sain kohtu põhjendustest aru, aga minus on jätkuvalt tunne, et Edgar Savisaar selleks olukorraks, mis täna kätte jõudnud on, on kasutanud erinevaid viise, et pääseda sellest kriminaalmenetlusest. Minu jaoks on siiani põhjendatud kahtlus, kuidas ta sai kuid kohtus käia, aga pärast oli konkreetse arsti poolt istungite ajaks, nagu ka täna hospitaliseeritud, mis tegi istungite jätkamise võimatuks. Mul on kahtlusi, et on inimesi, kes on aidanud Savisaarel  olla kohtulikust arutamisest eemal ja jätta kohtule märksa hullemat pilti, kui see tegelikult on.

Kas tänasel määrusel on laiem sõnum tuleviku kohtuprotsesside jaoks?

See annab sõnumi, et meditsiin annab võimaluse Eestis kohtumenetlusest pääseda  ja meil on tõsine lünk seaduses.

Savisaare kaitsja teatas täna kavatsusest esitada kohtule taotlus saada tagasi sularaha, mis Hundisilma talust konfiskeeriti. Mäletatavasti on Savisaar ise väitnud, et selle raha paigutas sinna hoopis kaitsepolitsei. Kuidas sellist asja mõista?

Ma ei oska selliseid väljamõeldisi ja fantaasiaid kommenteerida. Minu teada on kriminaalmenetluse käigus äravõetud raha seaduslikult süüdistatavate valdusest ära võetud. Loomulikult, kui kelleltki on kriminaalmenetluse käigus raha ära võetud ja menetlus ei lõpe süüdimõistva kohtuotsusega, siis selle raha äravõtmiseks muud seaduslikud alused puuduvad.

Miks ikkagi jäi kohus uskuma, et Savisaar on niivõrd haige, et ei saa kohtumenetluses osaleda, kui teie seda ei usu?

Ma olen jätkuvalt seisukohal, et Edgar Savisaar on viibinud kohtuistungitel mitu kuud ja eksperdid on mitu korda hinnanud tema tervislikku seisundit ja mul ei ole põhjust nende arvamuses kahelda. Erialaeksperdid on kinnitanud, et ta on võimeline kohtuistungil osalema. Minu arvamus tugineb sellele ja ka vahetule kokkupuudele süüdistatavaga.

Pärast seda, kui Savisaare suhtes on kohtumenetlus lõpetatud, kas on üldse mõtet selle kohtuprotsessiga edasi minna?

Loomulikult on mõtet. Altkäemaksusüüdistus eeldab kahte poolt – võtjat ja andjat. Seega, süüdistades jätkuvalt altkäemaksu andjaid, rõhub prokuratuur sellele, et on võimalik tuvastada ja ära näidata 2014. ja  2015. aastal Tallinna linnavalitsuses toiminud korruptsioonisuhted. Edgar Savisaare väljumine sellest menetlusest ei tähenda, et ei võiks kaudselt anda tema tegudele eelseisvas menetluses ja lõplikus kohtuotsuses hinnangu. Savisaart ei saa kuidagi sellelt pildilt ära lõigata.

Savisaare kaitsja taotleb talt ära võetud sularaha tagastamist

Edgar Savisaare kaitsja Oliver Nääs ütles ajakirjanikele, et ta kavatseb esitada kohtule taotluse Edgar Savisaarelt läbiotsimisel äravõetud suure summa sularaha tagastamist, samuti taotleb ta Savisaare kohtukulude hüvitamist.

22. septembril 2015 läbiotsimise käigus leiti Savisaare Hundisilma talust ja võeti asitõenditena ära 300 000 Eesti krooni ja 186 000 eurot.

Kaitsja Oliver Nääsi kommentaarid ajakirjanikele pärast Edgar Savisaare kohtumenetluse lõpetamist.

Kui suure üllatusena see tuli, et Savisaare suhtes kohtumenetlus lõpetati?

Ma lootsin, et kohtumenetlus lõpetatakse, kuigi ma uskusin, et kohtunikul võib olla lihtsam see asi muust kohtumenetlusest eraldada. Ma lootsin, et see asi läheb niimoodi, kuigi kohtul olid ka teised alternatiivid laual.

Kas Edgar Savisaar teab sellest kohtumäärusest juba? (Nääs jagas kommentaare vahetult pärast kohtumääruse avalikustamist – toim.)

Ei tea. Täpsustan, et mina ei ole talle seda veel öelnud, võib-olla on ta muul moel sellest juba teada saanud.

Kas kohtumenetluse lõpetamine on Edgar Savisaare suhtes halb, kuna tema süü küsimus jääb lõplikult lahendamata?

Tema jaoks on täna tähtsamad terviseküsimused ja ma arvan, et tema tervise seisukohalt vaadates ei ole see kindlasti halb lahendus.

Milliseid taotlusi te nüüd kohtule esitate?

Kindlasti taotlen menetluskulude hüvitamist ja äravõetud sularaha tagastamist. Ma ei oska praegu veel täpselt öelda, mis taotlusi ma veel esitan.

Kui jätkuval kohtuprotsessil tuleb otsus, et mõni teine kohtualune on andnud Edgar Savisaarele altkäemaksu, mida see Savisaare jaoks tähendab?

See ei tähenda tema jaoks midagi, kuna tema suhtes on menetlus lõpetatud. Pealegi pean ma seda väga vähetõenäoliseks. Teiseks, kas ja kuidas see mõjutab tema edasist elukäiku, ma ei oska öelda, millal ja millisele lahendusele siin kohtus üldse jõutakse. See kõik on ju spekulatiivne.

Kirjeldage, kuidas te näete olukorda, kui Savisaare suhtes on menetlus lõpetatuid, aga teiste süüaluste suhtes kohus jätkub?

See ongi protsessil tavaline kulg. Seda oli ka ette näha, et kui Savisaare suhtes menetlus lõpetatakse, siis ega see kogu menetlust ei peata. Nüüd on see lihtsalt nende ärimeeste kriminaalasi, mitte Edgar Savisaare kriminaalasi.

Kas see ei ole mitte kummaline olukord?

Ei ole, asjad tihtipeale elus ei saagi kulgeda terviklikult. Elu teeb oma korrektuurid ja praegu on see nii juhtunud.

Millal te viimati Edgar Savisaarega rääkisite?

Edgarile ma helistasin täna hommikul ja ütlesin talle, et ma lähen kohtusse ja esitan taotluse menetluse lõpetamiseks.

Kuidas on Savisaare tervis hetkel?

Tervis on halb, sellepärast, et ta on haiglas.

Miks Savisaar otsustas avalikustada oma arstliku ekspertiisi?

Sellepärast, et kõigepealt lekkis meediasse selle ekspertiisi osaline ja mittetäielik versioon, millest jäi mulje, et ekspertkomisjon oli jõudnud ühemõtteliselt järeldusele, et Edgar Savisaar on võimeline kohtumenetluses osalema. Kuna see info oli ebaõige, siis ta pidas õigeks see informatsioon avalikkusele teatavaks teha ja minu arvates ta käitus ainuõigesti.

Prokurör ütles, et tegemist võis olla tahtliku venitamisega.

Kohus lükkas need väited täiesti ühemõtteliselt ümber.

Kohtunik viitas, et seaduslikult ei ole õigust seda vaidlustada. Palun selgitage seda.

Kohus kohtumääruses sellise seisukoha võttis.

Kas Edgar Savisaare suhtes kaugmenetluse teel, näiteks videosilla vahendusel oleks olnud mõeldav kohtupidamine teie hinnangul?

Ei oleks olnud mõeldav. Seda sai tegelikult arutatud ja see ei ole tegelikult lahendus. Sellepärast, et inimene on liiga raskelt haigestunud selleks, et kohtumenetluses osaleda. Kohtumenetluses osalemine ükskõik mis vormis on äärmiselt stressirohke ja see, millises tervislikus seisukorras Edgar Savisaar on, kirjeldas väga hästi endokrinoloog Vallo Volke, kelle sõnul olid kaasnevad riskid väga karmid. Kohus ei tahtnud neid riske kanda võtta.

Aitäh teile, olid toredad kaks aastat.

Prokuratuur võib Priit Kutseri suhtes menetluse lõpetada

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus ütles täna kohtuistungil, et on nõus lõpetama otstarbekuse ehk oportuniteedi alusel kriminaalmenetluse Tallinna endise linnaametniku Priit Kutseri suhtes.

Evestus ütles, et kui kohus on sellega nõus, siis on ta valmis Kutseri süüdistamise lõpetama.

Kohtuprotsess on Savisaare haigestumise tõttu korduvalt edasi lükkunud

Edgar Savisaare kohtuprotsess on korduvalt lükkunud edasi mehe haigestumise pärast, mistõttu määras kohus Savisaarele veebruaris uue tervisliku ekspertiisi. Seekord tehti Savisaarele statsionaarne ekspertiis, kuhu kaasati ka eelnevalt kinniste uste taga hinnangu andnud Peep Põdder ja Margus Viigimaa.

Teadaolevalt jõudis komisjon järeldusele, et teatud mööndustega võimaldab Savisaare tervislik seisund tal kohtumenetluses osaleda.

Savisaare korruptsiooniasja uurimine algas Harju maakohtus möödunud suvel 12. juunil, kui kohtualused kinnitasid, et neile esitatud süüdistus on arusaadav, kuid nad ei tunnista end süüdi. Vaid eksminister Villu Reiljan võttis süü omaks ning praeguseks on kohus tema ka kokkuleppemenetluses süüdi mõistnud.

Riigiprokuratuur esitas mullu novembri lõpus süüdistuse kuritegude toimepanemises Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele, MTÜ-le Eesti Keskerakond, Tallinna linnavolikogu esimehele Kalev Kallole, lisaks veel linnavalitsuse endisele nõunikule ja viiele ettevõtjale.

Kommentaarid (77)
Copy
Tagasi üles