Rootsi turvafirma aitas Erdoğanil puhastustööd läbi viia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvafirma Securitas logo ettevõtte autol Eestis.
Turvafirma Securitas logo ettevõtte autol Eestis. Foto: Marko Saarm / Sakala

Rootsi turvafirma Securitas vallandas Türgis päevapealt 306 töötajat, kes kuulusid ametiühingusse, mille president Recep Tayyip Erdoğani valitsus keelustas.

Vallandamised toimusid mõni kuu pärast 2016. aasta juuli riigipöördekatset, mis siis et puudusid igasugused tõendid nende töötajate süü osas.

22. oktoobril avaldasid lahti lastud Securitase turvamehed meelt vallandamise vastu nende ametipostidelt Antalya lennuväljal.

Securitas ütles selle peale pressiteates, et töölised kuulusid ametiühingusse, mis oli seotud terroristlikuks nimetatud gülenistliku liikumisega, mida Türgi võimud peavad riigipöördekatse eest vastutavaks.

«Me oleme teadlikud, et inimesed, kes kuuluvad terroristlikusse organisatsiooni, ähvardavad riigi jagamatut ühtsust,» seisis pressiteates.

Securitase finantsjuhi Bart Adami sõnul oli firma sunnitud Türgis töölised vallandama, sest tulenevalt nende ametiühingu keelustamisest kaotasid töötajad oma litsentsi. «Nad ei saanud ju ilma litsentsita töötada,» lausus ta.

Mingit enda hinnangut töötajate vastu esitatud süüdistustele Securitas ei andnud ning samuti polnud neil vallandatute suhtes mingeid kaebusi.

«Ei, selliseid teadmisi meil polnud,» kinnitas ka Bart Adam.

Securitase heaks töötanud Abdullah sõnul läks ettevõte liiga kergekäeliselt kaasa valitsuse versiooniga. «306 töötajat vallandati, ilma et neist ükski oleks kuulunud gülenistlikusse liikumisesse. Selgrootu käitumine Securitase poolt. Nad oleks võinud protesteerida või süüdistusi uurida,» arvas endine töötaja.

Bart Adami hinnangul käitus Securitas üldiselt õigesti, kui välja arvata sõnakasutus toona saadetud pressiteates. «Seda võib tõlgendada, nagu me oleks neid milleski süüdistanud, kuid me ei süüdista kedagi mitte milleski,» ütles ta.

Prokuratuur alustas vallandatud töötajate suhtes uurimist, kuid see lõpetati, sest ühtegi kuritegu ei suudetud tõestada. Sellest hoolimata pole ükski lahti lastud Securitase töötajatest saanud tagasi oma turvatöötaja litsentsi.

Türgi on Securitase jaoks oluline turg ning neil on riigis 13 000 töötajat. Paljud ettevõtte lepingud riigis sõltuvad headest suhetest Türgi võimudega.

Riigipöördekatse järel on Türgis töö kaotanud enam kui 100 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles