Prantslane ujub 8000 kilomeetrit läbi Vaikse ookeani prügisaare (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benoit Lecomte valmistub teekonda alustama.
Benoit Lecomte valmistub teekonda alustama. Foto: Martin Bureau / AFP / Scanpix

Prantslane Benoit Lecomte alustas teekonda Jaapanist San Franciscosse, et tõsta teadlikkust plastikureostuse osas. 8000 kilomeetri pikkusel teekonnal kavatseb ta läbida ka Vaikse ookeani prügisaarena tuntud hiiglasliku jäätmete kogumi.

1998. aastal üle Atlandi ookeani ujunud Lecomte alustas täna hommikul teekonda Choshi linnast Jaapanis, et jõuda poole aasta pärast üle Vaikse ookeani San Franciscosse.

50-aastane maratonujuja plaanib 8000 kilomeetrit läbida 180 päevaga. Muuhulgas läbib ta teekonnal ka 1600 kilomeetri laiuse prügisaare, eesmärgiga tõsta teadlikkust plastikureostuse osas.

Märtsikuiste andmete kohaselt on Vaikse ookeani prügisaare pindala Prantsusmaast kaks korda suurem ning hoiustab ligi 80 000 tonni plastikut.

Jäätmete kogunemist põhjustavad hoovused, mis hoiavad plastik- ja muud prügi kindlas Vaikse ookeani piirkonnas, kuhu seda aina juurde tulvab.

Teadlaste sõnul on ookeanis asuv «prügila» viimastel aastatel eksponentsiaalset kasvanud. Märtsis avastati, et prügivöönd on 16 korda suurem kui algselt arvati.

Lecomte ja tema meeskond kavatsevad iga päev ka ookeanist veeproove võtta, et mõõta plastiku ja mikroplasti reostuse hulka vees.

Ekspeditsioonil osaleva Tyral Dalitzi sõnul ei koosne suurem osa reostusest isegi mitte nähtavast plastikust, vaid mikroplastikust, mis tekitab vette omalaadse plastiku sudu.

Lisaks plaanib Lecomte meeskond püüda kalu, et uurida, kuidas plastik toiduringi koguneb.

Lecomtel on kavas ujuda iga päev kaheksa tundi või 50 kilomeetrit. Edasiliikumise hõlbustamiseks kasutab ta ära hoovusi ning kannab haide tõrjumiseks omalaadset peletit. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles