Rekordilainel Kirt alistas Turus külma ilma, Eesti rekordi ja Saksamaa supertrio

Karl Rinaldo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magnus Kirt kerkis eile maailma kõigi aegade edetabelis 30 parema hulka.
Magnus Kirt kerkis eile maailma kõigi aegade edetabelis 30 parema hulka. Foto: IBRAHEEM AL OMARI / REUTERS

Vastne odaviske Eesti rekordimees Magnus Kirt parandas tippmarki uuesti eile Soomes Turus toimunud Paavo Nurmi mängudel, kui viskas teises voorus külma ilma kiuste 88.73. Oma pühapäeval Tartus näidatud tulemust parandas tõrvalane 28 sentimeetriga. Maailma kõigi aegade edetabelis 31. kohalt 30. positsioonile kerkinud Kirdi eilne seeria: x, 88.73, x, 80.67, x, 85.90. 

Eilne võistlus oli igasuguse kahtluseta Kirdi senise karjääri silmapaistvaim, sest suurepärane tulemus sündis maailma paremate odameeste keskel. 28-aastasele eestlasele järgnesid kolm hirmkõva sakslast: teine oli Thomas Röhler 87.51ga, kolmas Andreas Hofmann 85.98ga ja neljas Johannes Vetter 82.50ga. Kirt seljatas niisiis maailma hooaja edetabeli kolm paremat (90 meetri) meest. Kodupubliku ees võistelnud Tero Pitkämäki oli 82.41ga viies.

Kirdi kodune konkurent, ka ise varasematel aastatel Turus võistlemas käinud Tanel Laanmäe jälgis seekord õhtumiitingut televiisori vahendusel. «Minu jaoks oli see järjekordne üllatus Magnuselt,» tunnistas Laanmäe, kes saab nagu Kirtki visketreeningutel nõu Heiko Väädilt.

«Esimesel katsel viskas Magnus 76 meetrit ja tundus, et tal on sarnaselt teistele raske külma ilmaga lõdvestunult visata (Turus oli eile õhtul sooja vaid 12 kraadi – toim). Aga teisest katsest oli näha, et ta suudab võistlemist ka sellistes tingimustes nautida. Nüüd võib küll öelda, et ta on ka maailmas kõva mees. Sellist tulemust sellisel võistlusel kõik ei viska,» kiitis Laanmäe.

«Viskasime talvel treeningutel tihti koos. Magnus viskas, jah, hästi, aga et ta tulemused nüüd nii palju võrreldes eelmise hooajaga edasi läinud on – just see on üllatus. Tal on jõudu mullusest rohkem, aga mis peamine – nagu Turu võistluski näitas, suudab ta kehasse koguneva pinge täielikult viskesse suunata,» lisas Laanmäe.

Kirdi kõrval oli Turus eestlastest stardis ka Kaur Kivistik, kes teenis 3000 meetri takistusjooksus ajaga 8.49,92 üheksanda koha. EM-normi 8.40,00 täitis Kivistik juba maikuus Belgias (8.35,77). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles