Katar avaldas soovi liituda NATOga (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaväeparaad Kataris.
Sõjaväeparaad Kataris. Foto: AFP / Scanpix

Katari kaitseminister ütles teisipäeval, et tema riigi pikaajaline strateegiline ambitsioon on liituda Lääne kaitsealliansiga NATO.

Khalid bin Mohamed Al-Attiyah ütles Pärsia lahe äärsete monarhiate diplomaatilise tüli esimesel aastapäeval, et Katar tahab saada 29-liikmelise Põhja-Atlandi alliansi täisliikmeks.

«Katarist on tänaseks saanud relvastuse kvaliteedilt üks tähtsamaid riike piirkonnas,» ütles Attiyah Katari kaitseministeeriumi ametlikule ajakirjale Altalaya.

Tema sõnul on Katar NATO üks tähtsamaid alliansiväliseid liitlasi ning Doha eesmärk on täisliikmesus, kui partnerlus NATOga areneb ja riigi visioon on selge.

Katari kaitseministri sõnul Doha ja NATO suhted laienevad ning riik võiks võõrustada «NATO üksusi või üht selle eriotstarbelist keskust».

2017. aasta 5. juunil teatasid Saudi Araabia, Araabia Ühendemiraadid, Bahrein ja Egiptus diplomaatiliste suhete katkestamisest Katariga, süüdistades Dohat terrorismi toetamises ja liiga lähedastes sidemetes Iraaniga.

Viimase aasta jooksul on Katar olnud endiste liitlaste poolt isoleeritud ja riigi ainus maapiir Saudi Araabiaga on olnud suletud. Katari kodanikud on neljast riigist välja saadetud.

Katar väidab, et see on rünnak riigi suveräänsusele ja karistus iseseisva välispoliitika eest.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles