Pomerants ei mõista hirmu meedia suukorvistamise ees

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehed.
Ajalehed. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Põhiseaduskomisjoni esimees Marko Pomerants peab alusetuks Ajalehtede liidu tegevjuhi Mart Raudsaare kartust, et komisjonis Euroopa andmekaitse määruse sissejuhatusse lisatud termin ohustab ajakirjandusvabadust. 

Euroopa andmekaitse määruse sissejuhatavas tekstis on öeldud, et ajakirjandus saab infot inimese tegude või poliitilise eelistuse kohta avaldada vaid siis, kui eksisteerib avalik huvi, kuid nüüd lisas riigikogu põhiseaduskomisjon EL-i määruse rakendamise seaduse eelnõus sinna ette sõna «ülekaalukas».

Pomerants vastas ERR-i küsimusele, miks pidas põhiseaduskomisjon sellist lisandust vajalikuks, et tegemist on olemasoleva seaduse tekstiga ning komisjon otsustas üksmeelselt, et selles osas kehtivat seadust ei muudeta ja ta ei nõustu arvamusega nagu kärbiks selline sõnastus ajakirjandusvabadust.

«Kui kehtivas seaduses on selline olukord, et ajakirjanikud saavad töötada, ei näinud komisjon põhjust, et seda avaliku huvi määra või siis mõistet peaks kuidagi lahjendama, lähtudes isikute privaatsusest,» lausus Pomerants, kelle sõnul näitab praktika, et ajakirjanduse töötamist kehtiv seadus ei sega.

Ajalehtede liit saatis juuni alguses põhiseaduskomisjonile eelnõu kohta oma arvamuse, kus tõi välja, et seaduseelnõu varasema menetluse käigus oli termin «ülekaalukas» sealt eemaldatud, kuna sellele on olnud raske anda juriidilist sisu ning Euroopa andmekaitse määruse tekst ei räägi midagi «ülekaalukast avalikust huvist», vaid «avalikust huvist».

Loe lähemalt ERR-i uudisteportaalist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles