Komisjoni vastutariifid USA-le tulevad juulist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström.
Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Komisjon teatas kolmapäeval, et USA-le kehtestatavad vastutariifid peaksid jõustuma juulist.

Komisjoni volinike kolleegium kiitis kolmapäeval heaks otsuse kehtestada tariifid kõigile USA toodetele, millele tariifide kehtestamisest teavitati Maailma Kaubandusorgansiatsiooni (WTO). Tegu on vastusammuna USA otsusele seada tariifid alumiiniumi- ja teraseimpordile Euroopa Liidust.

Vastutariifide kehtestamise protseduur ning nende kooskõlastamine liikmesriikidega peaks Komisjoni teatel lõpuni jõudma juunis ning tariifid jõustuksid juulist.

Komisjon märkis, et USA tariifid mõjutavad 6,4 miljardi euro väärtuses Euroopa ekspordile ning vastusena kehtestatakse esialgu tariifid 2,8 miljardi väärtuses USA kaupadele. Tariifid ülejäänud 3,6 miljardi väärtuses kaupadele rakenduksid hiljem - kas kolme aasta pärast või kui WTO annab vaidluses õiguse Euroopa Liidule.

«See on kaalutletud ja proportsionaalne vastus USA ühepoolsele ja ebaseaduslikule otsusele kehtestada tariifid Euroopa terase- ja alumiiniumiekspordile. Veel enamgi, Euroopa Liidu vastus on täielikult kooskõlas rahvusvahelise kaubandusseadusega. On kahetsusväärne, et Ühendriigid ei jätnud meile muud valikud Euroopa Liidu huvide kaitsmiseks,» ütles Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström.

Märtsis kiitis Ühendriikide president Donald Trump heaks 25-protsendilise imporditariifi terasele ja 10-protsendilise alumiiniumile, tehes mai lõpuni ajutise erandi mõnedele USA liitlastele, nende seas Mehhiko, Kanada ja Euroopa Liit. Möödunud nädalal otsustati erandit aga mitte pikendada.

Euroopa Liit on varasemalt lubanud USA tariifide jõustumisel kehtestada vastutariifid USA terasele ning alumiiniumile, kuid muuhulgas ka ikoonilistele Ameerika kaupadele nagu Harley-Davidsoni mootorrattad, teksapüksid, pähklivõi ja burboon.

Möödunud kolmapäeval hoiatas USA kaubandusminister Wilbur Ross, et lisaks terase- ja alumiiniumitariifidele terendavad silmapiiril ka imporditariifid sõiduautodele, eriti juhul kui Euroopa Liit otsustab vastusamme astuda.

Ka Mehhiko ning Kanada on teatanud, et vastavad USA meetmetele ulatuslike vastutariifidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles