Jokk ehk 150 miljoni eurosed sopaaugud keset Tootsit (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Proovikaevamise käigus kaevatud augud aitavad ­Eesti Energial väita, et ehitus Tootsi Suursoo kinnistul on alanud. See võib tagada riigifirmale üle 150 ­miljoni euro toetusi, mille maksavad kinni tarbijad.
Proovikaevamise käigus kaevatud augud aitavad ­Eesti Energial väita, et ehitus Tootsi Suursoo kinnistul on alanud. See võib tagada riigifirmale üle 150 ­miljoni euro toetusi, mille maksavad kinni tarbijad. Foto: Mailiis Ollino

2016. aasta külmal detsembriõhtul kaevasid töömehed Pärnumaal Tootsis kopaga maasse kaks suurt auku. Need, meteoriidikraatreid meenutavad ja pealtnäha tähtsusetud lohud võivad kaevajale, riigifirmale Eesti Energia tuua aga nüüd sisse kümneid miljoneid aastas. Ja selle maksavad kinni elektritarbijad.

Kuigi 160hektariline Tootsi Suursoo kinnistu ei kuulu siiani kellelegi, tekkis sinna 2016. aastal sisuliselt üleöö kaks 25meetrise diameetriga kraatrit.

Tööd tellis Eesti Energia. “2016. aastal alustasime ehitustegevust vastavalt kehtivatele ehituslubadele,” kinnitas ettevõtte meediasuhete juht Kaarel Kuusk.

Vändra vald andis 2016. aastal tõepoolest ehitustöödeks vastava loa. Kuid kaks konkureerivat ettevõtet kaebasid otsuse kohe kohtusse, sest ei saanud aru, miks riigiettevõttel üldse ehitada lubati. Kinnistu pole kunagi olnud Eesti Energia kasutada. See on siiani müümata ja oksjon seisab kohtuvaidluse taga.

Aga kui Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) Tootsi kinnistu mullu enampakkumisele pani, nimetas ka oksjoni korraldaja kinnistut juba ehitamisel olevaks tuulepargiks. Mida see reaalselt tähendab?

«Tegime seal proovikaevamise,» rääkis augud kaevanud töödevõtja. «Umbes kahe päevaga kaevasime ära. Esimesel õhtul läks pimedaks ja lõpetasime seetõttu järgmisel päeval.» Tema hinnangul peaks selline töö maksma kuskil mõni tuhat eurot.

Nüüd võivad need kaks auku saada Eesti Energia vaatenurgast «oluliste investeeringutena» eeliseks Tootsi tuulepargi ehitamise konkursi võitmisel. Konkurentidest nimekaim on äsja sadade miljonite eest Eesti Energiale müüdud Nelja Energia.

Aukude väärtus: ~157 miljonit eurot

Viimast esindab kahe aasta tagune presidendikandidaat ja nüüdne vandeadvokaat Allar Jõks. «Vahet pole, võite minu sõnu ikka kasutada. Sest see, kuidas siin käitutakse, ei ole õige,» kostis ta.

Jõks selgitas, et Eesti Energia üritab riigilt taastuvenergia toetuse saamiseks väita, et on olemasolev tootja, ning muu hulgas on mängus just need proovikaevamise käigus loodud augud. RMK nimetab neid näiteks oma oksjonikuulutuses vundamendisüvisteks.

Taastuvenergia toetuste puhul on jutt üüratutest summadest. Kui Eesti Energia võidab enampakkumise, ehitab Tootsi tuulepargi ja hakkab saama toetusi, laekub riigifirmale järgneva 12 aasta jooksul arvutuste järgi 157 miljonit eurot abiraha.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles