Kas Põhja-Korea sõber Dennis Rodman osaleb Kim Jong-uni ja Donald Trumpi kohtumisel?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dennis Rodman 2017. aastal Põhja-Koreas Pyongyangis
Dennis Rodman 2017. aastal Põhja-Koreas Pyongyangis Foto: Wong Maye-E / AP/Scanpix

USA president Donald Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un kohtuvad 12. juunil Singapuris Sentosa saarel asuvas Capella viietärnihotellis.

New York Posti andmetel osaleb sellel kohtumisel ka Põhja-Korea sõbrana tuntud ameeriklasest endine korvpallistaar Dennis Rodman.

Dennis Rodman
Dennis Rodman Foto: David Guttenfelder / AP/Scanpix

Meediale infot edastanud allikate teatel saabub Rodman Singapuri üks päev enne riigijuhtide kohtumist ja tal on sellel kohtumisel heatahte diplomaadi rollis.

«Mis puudutab Dennis Rodmanit, siis ta on selle kohtumise reklaamnägu. Riigid kaasavad enne keerulisi kohtumisi heatahte saadikuid, kes niiöelda siluvad pinda. Rodman sobib Trumpi ja Kimi kohtumisele, kuna ta tunneb nii Trumpi kui Kimi,» sõnas anonüümne allikas.

Kim Jong-un ja Dennis Rodman 2014. aastal
Kim Jong-un ja Dennis Rodman 2014. aastal Foto: / AP/Scanpix

Rodman ega tema esindaja ei ole Singapuri lendamist ega tippkohtumisel osalemist lõplikult kinnitanud.

Konservatiivse One America News Network uudistekanali Valge Maja korrespondent Trey Yingst teatas Twitteris, et tal õnnestus rääkida Rodmani sugulasega, kes kinnitas korvpallistaari reisimist Singapuri.

Yingsti andmetel reklaamib Rodman Singapuris eelkõige krüptoraha PotCoin, mis on seotud legaalse kanepikasvatamise ja –müügiga.

Dennis Rodman ja Kim Jong-un
Dennis Rodman ja Kim Jong-un Foto: David Guttenfelder, Wong Maye-E / AP/Scanpix

Washington Post ei välista Rodmani osalemist kahe riigijuhi kohtumisel rõhutades, et Rodmanil on juba varasemast ajast nii Trumpi kui Kimiga sõbralikud suhted.  

Rodman käis kaks korda võistlemas Trumpi tõsielusaates «Apprentice» (Mantlipärija) ja ta on alates 2013. aastast vähemalt viiel korral külastanud Põhja-Koread.

Dennis Rodman 2017. aastal koos Põhja-Korea olümpiasportlastega
Dennis Rodman 2017. aastal koos Põhja-Korea olümpiasportlastega Foto: Kim Kwang Hyon / AP/Scanpix

Rodman andis selle aasta aprillis intervjuu kõmuportaalile tmz.com sõnades, et Kim ei saanud Trumpist aru enne, kui ta kinkis Kimile Trumpi raamatu «Art of Deal».

«Kim ja Trump on üsna sarnased, kuid nad eitavad seda, pidades teineteist vaenlaseks,» lausus ameeriklane.

Kim Jong-un ja Dennis Rodman 2013. aastal Pyongyangis
Kim Jong-un ja Dennis Rodman 2013. aastal Pyongyangis Foto: Jason Mojica / AP/Scanpix

Põhja-Korea ähvardas naaber- ja lääneriike aastaid tuumasõja ja raketirünnakutega. Alles viimastel aastatel on USA ja Põhja-Korea hakanud dialoogi arendama.

Rodmani esindaja Darren Prince sõnas, et endise korvpallistaari mineks Singapuri ei ole veel kindel, kuid Rodman on sellest huvitatud. Ta meenutas, kuidas Rodman USAs välja vilistati, kui ta esmakordselt käis külas Põhja-Koreas.

Dennis Rodman
Dennis Rodman Foto: Kim Kwang Hyon / AP/Scanpix

«Tundus, et kogu USA pöördus tema vastu. Nüüd on olukord muutunud ja ta on õnnelik, et nii on läinud. Ta loodab, et Trumpi ja Kimi kohtumisel on konkreetsed tulemused,» teatas esindaja.

Rodman ei ole ise Singapuri minemist kommenteerinud, kuid jagas Twitteris ärimagnaat Trumpi kommentaari 2014. aastast. 

«Dennis Rodman oli kas alkoholi- või narkojoobes, kui ta sõnas, et mina tahaksin koos temaga Põhja-Koread külastada. Mul on hea meel, et ta «Apprentice» saates edasi ei pääsenud!» kirjutas Trump kolm aastat enne presidendiks saamist.

Märtsi lõpus postitas Rodman Twitterisse pildi Kim Jong-unist, kellele oli pilditöötluse abil pandud pähe Trumpi valimiskampaania loosungiga müts «Make America Great Again».

Kim Jong-un töödeldud fotol, peas Donald Trumpi kampaanialoosungiga müts
Kim Jong-un töödeldud fotol, peas Donald Trumpi kampaanialoosungiga müts Foto: Twitter.com
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles