Sergei Metlev: russofoobia mõiste Kremli keeles (16)

Sergei Metlev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva Punane väljak.
Moskva Punane väljak. Foto: Liis Treimann

Kreml kehtestas reale Eesti poliitikutele ja ühiskonnategelastele, nende hulgas ka minule, sissesõidukeelu «pöörase russofoobsuse» tõttu, mis on kahtlemata osa häbitust eesmärgist muuta Kremli-kriitilisus rahvusvihaga sarnaseks, kirjutab Mälu Instituudi teavituse ja koostöö valdkonna juht Sergei Metlev.

Russofoobia süüdistustega soovitakse ka muuta vabu ühiskondi järeleandmisaltimaks, kuna need ühiskonnad on mõnikord tundlikud rahvus- ja rassipõhise vihkamise teemade suhtes ja võivad süüdistuste rahe all kohkuda. Eestis see vast pole nii suur mure kui mõnedes Lääne-Euroopa riikides, kus liiale läinud enesetsensuur võib igati vajalikku kriitilist diskussiooni pärssida.

Eestis ja laiemalt Lääne maailmas eksisteerib objektiivselt aina süvenev Kremli-kriitilisus, mille käivitajaks on Putini poliitilised otsused, mitte russofoobia kui maailmavaateline valik. Kindlasti ei vihata (kui mõned radikaalid välja jätta) Euroopas ja USA-s vene inimesi, vene keelt ja kultuuri kui selliseid. Vastupidi – Eestil on väga rikkalik kooselamiskogemus vene kultuuriga ning meie põhiseadus tagab võrdse kohtlemise sõltumata emakeelest.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles