Reformierakond taotleb apteekide omandipiirangute kaotamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteek.
Apteek. Foto: KAMILLA SELINA LEPIK / Sakala

Reformierakonna fraktsioon esitas riigikogule ravimiseaduse muutmise seaduse eelnõu, mille eesmärk on kaotada apteekide omandipiirangud.

2014. ja 2015. aastal toimunud ravimiseaduse muutmise reformi käigus tehti üldapteekide tegevusloa omajate omandistruktuuri laialdased piirangud, kuid viimased aastad on näidanud, et kehtestatud omandipiirang ei ole täitnud oma eesmärki, vaid muutnud apteekide omandisuhteid advokaatide kaasamisega varjatuiks, selgitas Reformierakonna fraktsiooni liige Hanno Pevkur. «Riigile peab aga apteegi kui ühe olulise tervishoiusüsteemi osa, omandivorm olema selge ja läbipaistev,» lisas ta. 

«Tõeks on saanud ravimiseaduse muutmise reformist tulenev ennustus, ehk juba on alanud apteekide vormistamine nn tankistproviisoritele. Igasugused piirangud teevad inimesed leidlikuks. Alguse ongi saanud kunstlik apteekide üleminek, mis on juriidiliselt korrektne, aga sisult segane ning läbipaistmatu,» lisas Pevkur. 

Apteekerid: eelnõu tabas külma duššina

Reformierakonna fraktsiooni esitatud eelnõu tabas apteekereid täna külma duššina. «Pole raske taibata, et see on ravimite hulgimüüjatele kuuluvate apteegikettide lobby katse peatada apteegireform, mille eest on aastaid võidelnud Eesti apteekrid,» seisis Proviisorite Koja avalduses. 

Eesti Proviisorite Koja juhatuse esimees Karin Alamaa-Aas märkis, et pole raske taibata, kust siin tuul puhub. «Kõigepealt näitasid vertikaalselt integreeritud apteegiettevõtted, et kahjuks ei kavatse nad austada Eesti seadust.» Alamaa-Aas lisas, et varjamatu seadusest üle sõitmine näitab nende suhtumist Eestis tegutsemisse. «Kogu aktsioon näib olevat suunatud apteegireformi diskrediteerimisele. Nüüd aga tuleb justkui juhuslikult õigel ajal ka nn Pevkuri seadusemuudatus.»

«Ääretult kummaline on, et Reformierakonna fraktsioon ei taha keskenduda seaduse täiendamisele, et sellised hallid skeemid tõkestada. Tema eelistus on koos pesuveega hoopis lapsuke välja visata. Eelnõu seletuskirjas on mh öeldud, et apteegireformi on kritiseerinud õiguskantsler. See on vale – õiguskantsler Ülle Madise leidis hoopis, et apteekide omandipiirangud on kooskõlas põhiseadusega. Samuti on apteekide omandipiirangud heaks kiitnud Euroopa Kohus,» märkis Alamaa-Aas.

«Loodetavasti nähakse PR- ja poliitmängud läbi ja ülejäänud poliitikud ei arva, et apteegireform tuleks pooleli jätta. Vastupidi – reform tuleb korda saata viivitusteta ja seaduse rakendussätteid tuleb tugevdada,» sõnas Alamaa-Aas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles