Kas naiste töönädal peaks olema lühem kui meestel? (2)

Minna Annabel Tismus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Austraalia riikliku ülikooli uuringu tulemuste järgi peaksid naised tegema meestest nädalas vähem tööd, sest muidu võib olla tagajärjeks läbipõlemine.

Sajandite vältel on naised olnud eksperdid mõtisklema korraga nii tööasjadest, lastest, tervisest kui suhte- ja koduelust, kirjutab Daily Mail. Viimase kahekümne aasta jooksul on naised aga üha enam kurtnud üleväsimuse, ärevuse ja depressiooni üle ning tasakaal, kuidas kõiki muresid korraga kontrolli all hoida, hakkab paigast nihkuma. Uuringus leiti, et tervist mitte kurnav töönädal oleks naistel 34 tundi. Nende tundide sisse on arvestatud ka tööväline aeg, mis kulub naistel eraeluliste kohustuste ja muredega tegelemiseks.

Ülikooli juhtiva teadlase Huong Dinhi sõnul on uurimuse tulemused murettekitavad just naiste vaimse tervise seisukohast. Dinh ütles, et pikad töötunnid mõjutavad nii vaimset kui ka füüsilist tervist, sest nii jääb naistel vähem aega korralikult toituda ning enese eest hoolitseda. Kompromiss tuleb tervise arvelt. Lisakohustused, mis naiste õlule langevad, teevad keeruliseks töötada meestega sama pikki töötunde, mida tööandjad naistelt eeldavad, lisas Dinh. 

Mis oleks lahendus?

Eksperdid soovitavad teha naistel nädalas vähem töötunde, et jääks aega ka eraelu probleemidega tegelemiseks. Uuringut korraldanud teadlane Lyndall Strazdins on sügavalt mures selle pärast, kuidas mõjub naiste vaimsele tervisele liiga suur töökoormus. Strazdins pakub ette maksta naistele, kes töötavad nädalas 38 tundi või rohkem, lisatasu. Teadlase sõnul saab protsess muutuste toimumiseni olema aeglane ja raske, sest sest peab toimuma sotsiaalsel tasandil.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles