Alexander Stubb ja Toomas Hendrik Ilves: suure mere strateegia (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemeri.
Läänemeri. Foto: Alo Lõhmus

Läänemerd ümbritsevad riigid peavad tugevdama omavahelist koostööd, leiavad Eesti eelmine president Toomas Hendrik Ilves ja Soome endine peaminister Alexander Stubb.

Kui eestlased ja soomlased püüavad oma rahvust iseloomustada, jõuavad nad jutujärjega sageli lõpuks sinnamaale, et viitavad mere ja kliima mõjule nende kollektiivsele tajule. Meri on meie jaoks loomulikult Läänemeri – ja see meri puudutab kokku 85 miljoni inimese elu, mis ületab kaugelt nende kahe väikese põhjamaise riigi rahvaarvu, kust me pärit oleme.

Läänemere ääres elab umbes 17 protsenti Euroopa Liidu rahvaarvust – sh Saksamaal, Poolas, Rootsis, Taanis, Leedus ja Lätis elavad inimesed, rääkimata miljonitest inimestest Vene rannikul ja Norras. Õigupoolest kutsuvad mõned mereäärsed rahvad seda merd Idamereks, mõned Läänemereks ja paljud teised Balti mereks, ent vanad läti kalurid olid tõele ehk kõige lähemal – kutsudes seda Suureks mereks (lielā jūra).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles