Eesti esimene toonekurepaar tegi pesa Võrumaa lossivaremetele

Peeter Järvelaid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toonekured on kohandanud oma elukombeid ümbritsevale keskkonnale vastavaks. Kui 1841. aastal ehitas esimene kurepaar oma pesa piiskopilinnuse müürile ja vahepeal olid populaarseks pesitsuskohaks puude ladvad, siis viimasel ajal hakkasid nad eelistama elektripostide tippe.
Toonekured on kohandanud oma elukombeid ümbritsevale keskkonnale vastavaks. Kui 1841. aastal ehitas esimene kurepaar oma pesa piiskopilinnuse müürile ja vahepeal olid populaarseks pesitsuskohaks puude ladvad, siis viimasel ajal hakkasid nad eelistama elektripostide tippe. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Võrumaa turismiarendajatel tasuks kaaluda Vastseliina tutvustamist kurepealinnana, sest just sealse lossi varemetel asus elama Eesti esimene valge-toonekurepaar.

Tänavu möödub 79 aastat ajast, mil Eestis tehti esimene üleriigiline valge-toonekure loendus. 1939. aasta suvel pesitses Eesti alal 320 paari valgeid toonekurgi. Tänase lugeja jaoks võrdluse tegemisel tuleb silmas pidada, et siis arvestati pesitsusala ikka koos kogu Petserimaaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles