Bombardier ja Airbus sõlmisid CS lennukite tootmise koostööleppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Air Balticu uus lennuk Bombardier CS300 Tallinna lennuväljal.
Air Balticu uus lennuk Bombardier CS300 Tallinna lennuväljal. Foto: Jaanus Lensment

Lennukitootjad Airbus ja Bombardier teatasid reedel, et on allkirjastanud lõpliku koostööleppe CS lennukiprogrammi osas, mille kohaselt saab Airbusist programmi enamusosanik.

Ettevõtete teatel on mullu oktoobris väljakuulutatud koostöö saanud konkurentsiametite heakskiidu ning Airbus omandab enamusosaluse 1. juulist.

Tehingu kohaselt hakatakse Ühendriikide klientidele CS lennukeid tootma Alabamas - nimelt sai koostöö alguse, kui USA lennukitootja Boeing esitas edukalt Bombardieri vastu kaebuse, misjärel kehtestas USA valitsus Kanadas toodetud CS lennukitele 300-protsendilise tollitariifi. Hiljem otsustas USA kaubanduskomisjon aga tariifide vastu.

CS lennukite üks peamisi kasutajaid on praegu Läti riiklik lennufirma Air Baltic, mille lennuparki kuulub kaheksa CS300 lennukit ning 2019. aastaks peaks neid olema juba 20.

Möödunud nädalal teatas airBaltic, et tellib kuni 60 uut Bombardier CS300 lennukit, mis võib maksma minna kuni 4,8 miljardit eurot. Lepingu kohaselt ostab airBaltic 30 CS300 lennukit ning veel optsiooni 30 täiendava lennuki omandamiseks. Uue tellimuse tarned peaksid algama 2019. aasta neljandas kvartalis. AirBalticu teatel saab tehinguga ettevõttest Euroopas suurim CS300 lennukite kasutaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles