Saksamaa tahab Assadi lähedase liitlase vastutusele võtta (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diktaator Bashar al-Assadi plakat Damaskuses.
Diktaator Bashar al-Assadi plakat Damaskuses. Foto: LOUAI BESHARA / AFP / Scanpix

Saksamaa prokurörid andsid välja rahvusvahelise vahistamismääruse kõrge Süüria luureametniku suhtes, keda süüdistatakse sadade kinnipeetavate piinamises ja tapmises.

Saksa nädalaleht Der Spiegel teatas, et diktaator Bashar al-Assadi lähedane liitlane ja Süüria õhujõudude luurejuht Jamil Hassan on tagaotsitav inimsusevastaste kuritegude eest. Spiegeli sõnul on tegu lääneriikide senise suurima sammuga al-Assadi režiimi vastutusele võtmiseks kuritegude eest, mida režiim on alates 2011. aastast tsiviilisikute vastu toime pannud.

Prokuröride sõnul andis 64-aastane Hassan oma alluvatele loa vangide peksmiseks, vägistamiseks ja tapmiseks. Sellise kohtlemise osaks langes sadu vange ning juhtumid leidsid aset aastatel 2011-2013.

Süüdistused põhinevad tunnistajate ütlustel ja ka Süüria sõjaväepolitseis töötanud fotograafi jäädvustustel, mille ta riigist välja toimetas. Caesari nime all tuntud fotograaf põgenes Süüriast 2013. aastal ja võttis endaga kaasa 55 000 fotot, millel oli näha piinatud inimeste kehasid.

Kuigi kuriteod ei leidnud aset Saksamaal, esitati süüdistused universaalse õigusmõistmise printsiipi järgides. See tähendab, et süüdlasi saab vastutusele võtta ükskõik milline riik, sõltumata sellest, kus kuritöö toime pandi. Saksamaa on üks vähestest riikidest, mis sellist printsiipi rakendab.

Berliinis baseeruv inimõigusorganisatsioon ECCHR andis eelmisel aastal koos aktivistide ja piinamise ohvriks langenutega sisse kaebuse. ECCHR ja ka Amnesty International nimetasid vahistamismääruse väljastamist heaks uudiseks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles