SEB: oma pangakonto kasutamise õiguse võib mõnele lähedasele anda

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB panga peamaja.
SEB panga peamaja. Foto: Peeter Langovits

Palve peale kommenteerida kadunud isikute suhteid pangaga vastas SEB, et olukord on lihtsam siis, kui kadunud isik on oma konto kasutamise õigused andnud mõnele lähedasele või kui laen on võetud kellegagi koos või on sellel käendaja..


Kaaslaenaja või laenule vormistatud käendaja olemasolul tagatakse kadunud isiku laen omastele kuuluva varaga. Kontot kasutama õigustatud isikud saavad pangast teavet kontodel toimunud tehingute kohta, tagatise andjad aga laenulepingu täitmise seisu kohta ja pank saab nendega suheldes leida lahendusi tekkinud olukorrale.

Kui panga kliendiks olev kadunud isik ühtegi volitust oma kontode kasutamiseks kellelegi teisele ei ole vormistanud, kohustused on ainult tema nimel ja tagatatud talle endale kuuluva varaga, siis pole pangal võimalust omastele kohustuste täitmise täpse seisu kohta infot jagada.

Nimelt peab krediidiasutuste seaduse kohaselt pank hoidma kliendi pangasaladust ja ei tohi seda kolmandatele isikutele avaldada ilma kliendi kirjaliku nõusolekuta.

Sellisel juhul tuleks omastel kasutada seadusega antud võimalust ja esitada kohtule taotlus teadmata kadunud isiku vara üle hoolduse seadmiseks ja vara hooldaja määramiseks.

Kohtu poolt määratud vara hooldaja peab teadmata kadunud isiku vara heaperemehelikult valitsema, muu hulgas on tal õigus tasude varast kadunud isiku võlad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles