Uus rakubioloogia õpik hoiab au sees eesti keelt kui teaduskeelt

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakubioloogia õpiku kaanefoto, pildil hiire embrüonaalsed fibroblastid.
Rakubioloogia õpiku kaanefoto, pildil hiire embrüonaalsed fibroblastid. Foto: Katrin Ruisu

Tartu ülikoolis täna esitletav elektrooniline kõrgkooliõpik «Rakubioloogia» on esimene nii mahukas ja rakubioloogiat sedavõrd laialt käsitlev algupäraselt eestikeelne väljaanne.

Rakubioloogia professor Toivo Maimets peab õpikut ühtlasi rakubioloogia ülevaateks Eestis, kuna kaasatud on 26 autorit nii Tartu ülikoolist kui ka Tallinna tehnikaülikoolist ja teistest teadusasutustest.

«See oli meie mõte algusest peale, et koguda seda raamatut kirjutama kõik, kes Eestis rakubioloogia alal ühel või teisel moel tegutsevad,» kommenteeris professor Toivo Maimets.

Õpiku autorid usuvad, et õpik on vajalik eesti keele kui teaduskeele arendamiseks ning loodavad, et sellest saavad kasu nii üliõpilased, õpetajad kui ka ärksamad gümnaasiumiõpilased.

Rakubioloogia õpiku koostamisel on Maimetsa sõnul lähtutud just Uku Masingu soovist luua oma kõrgkeele sõnavara.

1867-leheküljelist õpikut illustreerivad kolmeteistkümne Eesti kunstniku 953 joonist ning kuueteistkümne fotograafi sadakond fotot.

Õpiku elektrooniline formaat võimaldab lihtsat ligipääsu õppematerjalidele ning lubab seda pidevalt ajakohastada.

Õpik antakse järgmisel aastal välja ka raamatuna, lisaks on internetis kättesaadav rakubioloogia sõnastik.

Õpiku esitlus toimub 11. juunil kell 15 Tartus, Riia 23 asuvas molekulaar- ja rakubioloogia instituudis. Õpikut tutvustavad rakubioloogia professor Toivo Maimets, molekulaar- ja rakubioloogia instituudi vivaariumi juhataja Sulev Kuuse, TÜ geneetika professor Ain Heinaru ning rakubioloog, Glaxo Smith Kline’i teadusnõunik Rein Sikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles