Swedbank: mõõdukas hinnatõus jätkub ka taskukohasema eluaseme valguses

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hinnakasvu pidurdumist mõjutas kõige enam korterite hinnakasvu aeglustumine Kesklinna linnaosas.
Hinnakasvu pidurdumist mõjutas kõige enam korterite hinnakasvu aeglustumine Kesklinna linnaosas. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Swedbanki eluaseme taskukohasuse indeksi järgi on Tallinna eluaseme taskukohasus selle aasta esimeses kvartalis tõusnud, olulist muudatust eluaseme kättesaadavuses viimase nelja aasta jooksul paraku toimunud ei ole.

Eluaseme kättesaadavuse paranemist toetas esimeses kvartalis kinnisvarahindadest kiirem palgakasv. 2018. aasta esimeses kvartalis aeglustus Tallinna eluruumide hinnakasv 5 protsendini aastases arvestuses, pealinlaste netopalga kasv oli aga 11 protsenti kõrgem kui aasta varem.

Kui eelmise aasta esimeses kvartalis pidi Tallinna elanik ühe ruutmeetri eest välja käima 1,7-kordse netokuupalga, siis selle aasta esimeses kvartalis oli vastav näitaja langenud 1,6-ni.

«Kinnisvara hinnakasv ei olnud esimeses kvartalis laiapõhjaline. Hinnakasvu pidurdumist mõjutas kõige enam korterite hinnakasvu aeglustumine Kesklinna linnaosas, kus tehakse ligikaudu viiendik kõikidest Tallinna korteritehingutest,» rääkis Swedbanki ökonomist Marianna Rõbinskaja.

Eluasemelaenude kasv on mõõdukas

Käesoleva aasta teise kvartali esimesel kahel kuul on Tallinna korterite hinnakasv kiirenenud – esialgsetel andmetel olid Tallinna kinnisvara hinnad aprillis 8 protsendi ning mais 11 protsenti kõrgemad kui aasta varem.

Inimeste kindlustunne osta või ehitada lähiajal eluase on viimaste aastate jooksul paranenud, mistõttu peaks ka nõudlus eluaseme järele veel lähiajal kõrge püsima.

Uute korterite laojääk

Tallinna uute korterite laojääk on viimasel ajal olnud pidevas tõusutrendis, mis viitab sellele, et pakkumine on hakanud mõnevõrra tõusma. Selle aasta esimeses kvartalis küündis arendusprojektide laojääk 3200 korterini, mis on piisav ka suurema nõudluse katmiseks. Lähiajal peaksid seega nõudlus ja pakkumine tasakaalus olema ning mõõdukas hinnakasv peaks Rõbinskaja hinnangul jätkuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles