VEB Fondi kahjude hüvitamise eelnõu on kasulik viiele ettevõttele

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskomisjoni liikme Valdo Randpere sõnul on eelnõus palju vastuolusid.
Õiguskomisjoni liikme Valdo Randpere sõnul on eelnõus palju vastuolusid. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES /

Õiguskomisjon saatis esimesele lugemisele otsuse eelnõu, mille kohaselt hüvitaks Eesti riik rahalise kahju VEB Fondi tõttu kannatanud ettevõtjatele.

Õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid ütles, et otsusega tahetakse võtta vastutus kahju saanud ettevõtjate ees. „Nende rahaga päästeti Eesti pangandus ja kroon ning on õiglane, et riik selle kahju kompenseerib,“ ütles Karilaid pressiteate vahendusel.

Õiguskomisjoni liikme Valdo Randpere sõnul on tegu järjekordse katsega okupatsioonikahjusid hüvitada. „Eesti ei ole iseennast okupeerinud ega pea hüvitama Venemaa külmutatud raha, eriti veel sellisel segasel moel, kus ei ole arusaadav, kes on kasusaajad,“ ütles Randpere. Tema sõnul on eelnõu ka tehniliselt ebakorrektne. „Ei ole kontrollitud, kas eelnõu võib minna vastuollu Eesti Panga ja Riigieelarve baasseadusega ning eelnõus kasutatud matemaatilised valemid on valed,“ lisas Randpere.

Otsuse eelnõu algatajad teevad ettepaneku kompenseerida kahju valemi põhjal, kus inflatsioon määratakse tarbijahinnaindeksi kaudu. Maksmine toimuks eelnõu kohaselt Eesti Panga riigieelarvesse makstava kasumi pooles ulatuses ja seni, kuni kogu summa on hüvitatud.

Komisjonile tutvustas istungil eelnõu Artur Talvik. Täiendavaid kommetaare jagas istungil sertifikaadiomanike esindaja vandeadvokaat Indrek Leppik, kelle sõnul on hüvitatav summa 14 miljonit eurot, mis jaguneks viie ettevõtja vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles