Heli Künnapas: Lisakontroll probleemide lahendamise asemel?

Heli Künnapas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsevanematele, kelle lapsed käivad lasteaias, oleks abiks kohatasu kaotamine ja kõigile tasuta söögikorrad.
Lapsevanematele, kelle lapsed käivad lasteaias, oleks abiks kohatasu kaotamine ja kõigile tasuta söögikorrad. Foto: Mailiis Ollino

Kirjanik, nelja lapse ema ja Vabaera­konna Pärnumaa piirkonna juht Heli Künnapas kritiseerib haridus- ja teadusministri Mailis Repsi uut plaani muuta lasteaias käimine Eestis kohustuslikuks. Künnapase järgi peaksid lapsed hoopis vähem lasteaias käima.

Haridus- ja teadusministri Mailis Repsi idee kohustuslikust alusharidusest tundub mulle taas üks ­viis seada kontroll suurele hulgale lapsevanematele, ­selle asemel et avitada tõelisi abivajajaid. Kui eri andmetel jääb alusharidusest kõrvale umbes kümme protsenti ­lastest, kellest mingi osa väidetavalt vajab hiljem järeleaitamist, siis järe­likult on umbes 90 protsenti lapsi ja vanemaid, kellega on kõik korras. Kõne­alune muudatus aga tooks ­lisakohustusi ja kontrolli just neile pere­dele.

Tunnistan, et minu lasteaiatee kestis vaid mõne päeva ja kasvasin koos õdedega maakodus. Sel aastal lõpetas lasteaia mu teine laps ja kaks nooremat alles käivad seda teed, nii et kogemus on olemas. Mu lastel on vahvad õpetajad, kelle tööga olen väga rahul. Sellegipoolest on lasteaed mulle esmajärjekorras koht, kus lapsed saavad ­aega veeta, selleks et vanemad võiksid tööl käia. See ei ole asenduskodu ega kool. Kui võimalik, jätan lapsed südamerahuga koju. Huviringides ja trennides käimine on hulga prioriteetsem, sest seal arendatakse lapsi vastavalt nende eeldustele ja valiku­tele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles