Tants ühe sõna ümber (3)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meenutus aastast 2010, kui Eesti päevalehed protestiks allikakaitseseaduse vastu üllitasid tühjad esiküljed. FOTO: Peeter Langovits
Meenutus aastast 2010, kui Eesti päevalehed protestiks allikakaitseseaduse vastu üllitasid tühjad esiküljed. FOTO: Peeter Langovits Foto: Peeter Langovits

Homme riigikogus lõpphääletusele tuleva isikuandmete kaitse seaduse eelnõule andis oma panuse ka Rein Lang, kes on ennegi püüdnud ajakirjandust suukorvistada. Ometi soovib Reformierakond eelnõu tagasi võtta.

«Tõenäoliselt ei osale me muidu hääletusel,» ütles fraktsiooni esimees Jürgen Ligi. Täpsemalt soovitakse seaduseelnõu tagasivõtmist ja täiendatud kujul asendamist. Koalitsioonile heidetakse ette liigset kiirustamist ning rõhutatakse soovi leida kooskõla kodanikuõiguste ja ajakirjandusvabaduse vahel. Parlamendi suurima opositsioonierakonna esindaja sõnul ei arvestatud nende nõudmist eelnõu sisuliselt läbi arutada ka nendega, keda see iga päev puudutab. «Ajakirjandus pole ainus, kellele eelnõu muret teeb. Kiirmenetlus takistas asja rahulikult kaaluda nii komisjonil kui fraktsioonidel,» nentis Ligi.

Reformierakonna fraktsiooni esmaspäevasel koosolekul oli kohal ka erakonna esimees Kaja Kallas ning muu hulgas tuli jutuks, kuidas väljend «ülekaalukas avalik huvi» üldse eelnõusse tagasi jõudis. «Kuidas see kaduma läks, polnud selge, mille tõttu komisjon otsustaski ta taastada, seda enam, et kehtiv seadus ja direktiiv seda mõistet kasutab ning sellel pole olnud ajakirjandusvabadusele negatiivset mõju,» arutles Ligi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles