Saksamaal kogub hoogu uus heitmeskandaal: võimaliku petutarkvaraga jäi vahele Mercedes (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mercedes Benz.
Mercedes Benz. Foto: Mikhail Voskresenskiy / Sputnik

Esmaspäeval tuli Saksamaal ilmsiks, et ligemale 774 000 Mercedes-Benzi sõidukit üle kogu Euroopa võivad sisaldada potentsiaalselt ebaseaduslikku tarkvara, mis maskeerib diiselmootori emissioonide näitajaid.

Saksa võimud käskisid esmaspäeval Daimleril kutsuda tagasi 238 000 sõidukit üle kogu Saksamaa. Võimalikust petutarkvarast on peamiselt mõjutatud diiselmootoriga Mercedes C-Class, Vito ja GLC mudelid.

Daimler lubas kõigil puudutatud sõidukitel tarkvara välja vahetada, kuid eitas süütegu, sest nende sõnul ei ole tarkvara tegelikult ebaseaduslik ja selle tööülesandeks pole üldsegi emissioonide maskeerimine. Seega on Daimleri sõnul tegu hoopis tarkvara veaga.

Kõnealune tarkvara on osa mootori kontrollsüsteemist, mis võib teatud spetsiifilistel juhtudel lülitada välja heitmete jälgimise süsteemi, et kaitsta näiteks mootorit. Saksa võimud pole veel kinnitanud, kas tarkvara on ebaseaduslik või mitte ning seda hakatakse tõenäoliselt uurima.

Kolm aastat tagasi jäi mõnevõrra sarnase tarkvaraga vahele Volkswagen, mille sõidukid jätsid endast vähem saastava mulje, kui nad olid tegelikult. Volkswagen mõisteti pettuses süüdi ja nüüdseks on terve hulk nende juhtivtöötajaid läinud kas kohtu või uurimise alla.

Volkswageni heitmeskandaal mõjutas 11 miljonit autot.

BMW kutsus heitmenäitajate tõttu veebruaris tagasi 12 000 diiselmootoriga autot ja Porsche kutsus maikuus tagasi 60 000 diiselmootoriga autot.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles