Jaapani peaminister tervitas Trumpi ja Kimi kokkulepet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trumpi toetajad Jaapani peaministri Shinzo Abe esindusresidentsi ees.
Donald Trumpi toetajad Jaapani peaministri Shinzo Abe esindusresidentsi ees. Foto: Toshifumi Kitamura / AFP / Scanpix

Jaapani peaminister Shinzo Abe tervitas USA presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni allkirjastatud ühisalvadust, nimetades seda esimeseks sammuks tuumavabaduse suunas.

«USA ja Põhja-Korea tippkohtumisel sai esimees Kim Jong-uni kavatsus viia lõpule Korea poolsaare tuumadesarmeerimine kirjaliku kinnituse. Toetan seda kui esimest sammu Põhja-Koread puudutavate küsimuste kõikehõlmava lahenduse suunas,» ütles Abe.

Jaapani valitsusjuht väljendas rahulolu, et Trump tõstatas kohtumisel ka Põhja-Korea poolt röövitud jaapanlaste teema.

Jaapan on korduvalt kutsunud tõstatama kõnelustel Põhja-Koreaga röövitud jaapanlaste küsimust ning Trump kinnitas kohtumise järgsel pressikonverentsil, et võttis teema üles.

«Hindan kõrgelt tõsiasja, et president Trump puudutas röövitud jaapanlaste küsimust, millest ma talle hiljuti rääkisin ning mis on Jaapanile väga oluline,» ütles Abe. «Soovin kuulda üksikasju telefonivestluses Trumpiga ning jätkan tegelemist inimrööve, tuumarelva ja rakette puudutavate teemadega.»

Kim ja Trump kinnitasid teisipäevasel tippkohtumisel allkirjastatud ühisavalduses pühendumist Korea poolsaare täielikule tuumavabadusele ning lubasid ühiseid pingutusi püsiva ja stabiilse rahurežiimi loomiseks poolsaarel.

Põhja-Korea kinnitab üle Kimi ja Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini 27. aprilli tippkohtumisel vastu võetud Panmunjomi deklaratsiooni, millega Pyongyang lubas liikuda Korea poolsaare täielikult tuumavabaks muutmise poole, seisis ühisavalduses.

Avalduses ei mainita Põhja-Korea teisi relvavõimekusi, teiste seas rakette, mida Põhja-Korea on üle Jaapani territooriumi tulistanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles