Itaalia: me ei kavatse taluda silmakirjalikke õpetusi migratsiooni teemadel (19)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Ivan Romano / Pacific Press/Sipa USA/Scanpix

Itaalia valitsus teatas eile, et ei kavatse sisserändega soeses taluda silmakirjalikke õpetusi riikidelt nagu Prantsusmaa.

Itaalia kutsus seoses rändekriisi ümber puhkenud diplomaatilise tüliga välja Prantsuse suursaadiku Roomas, teatas välisministeerium.

«Migrante vedava alusega Aquarius tehtud avaldused muu hulgas Prantsusmaa poolt on üllatavad. Itaalia ei kavatse taluda silmakirjalikke õpetusi riikidelt, kes on migratsiooni küsimuses otsustanud pilgu kõrvale pöörata,» kirjutati valitsuse teadaandes, mida edastas kohalik meedia.

Prantsuse president Emmanuel Macron süüdistas teisipäeval Itaaliat künismis ja vastutustundetuses keeldumise tõttu lubada oma sadamasse abilaev, mille pardal on üle 600 migrandi.

Pariis kaitses samas otsust mitte pakkuda randumisvõimalust Vahemerel asuvale migrante vedavale päästelaevale, kuigi Korsika liidrid pakkusid, et avavad alusele saare sadama. Korsika juhid Gilles Simeoni ja Jean-Guy Talamoni pakkusid teisipäeva hommikul, et päästelaev Aquarius võib randuda saare sadamas, kuid keskvalitsus kritiseeris Korsika rahvuslaste žesti teravalt.

Ungari peaminister Viktor Orbán kiitis teisipäeval Itaalia uue valitsuse otsust keelata migrante vedanud päästelaeva sisenemine oma sadamatesse.

Orbán ütles kohtumise järel oma Slovakkia ametivenna Peter Pellegriniga, et tema esimene reaktsioon oli ohata: «Lõpuks ometi!»

Ungari peaminister lausus, et tema jaoks on olnud «väga masendav» kuulda aastaid, et Euroopa merepiire pole võimalik kaitsta. Ta lisas, et selle kuulmine võtab ära eluisu.

Orbán nimetas Itaalia valitsuse otsust imeliseks hetkeks, mis võib tõesti tuua muutusi Euroopa rändepoliitikasse.

Kommentaarid (19)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles