Fotod: Eesti ja liitlasüksused harjutasid õppusel Saber Strike kaitse- ja ründetegevusi

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile lõppes suurõppuse Saber Strike Eestis toimuva osa teine etapp, kus Scoutspataljon ja õppusel osalevad liitlasüksused harjutasid kompanii tasemel kaitse- ja ründetegevusi kaitseväe keskpolügoonil.

Kaks nädalat vältava õppuse neli päeva kestnud ühisharjutuse etapil osalesid Scoutspataljon, liitlaste lahingugrupp, Ameerika Ühendriikide sõjaväepolitsei kompanii ja Soome pioneeriüksus. Osalevatest üksustest moodustati kaks poolt, kellest ühed täitsid ründavaid ülesandeid ning teised harjutasid viivitus- ja kaitsetegevust. Õhutoetust tagasid ühisharjutusel USA hävituslennukid F-16 ning Eesti kaitseväe kopterid Robinson R-44.

«Koostöö Soome pioneeridega oli mõlemale poolele väga positiivne ja kasulik. Nende üksus sai läbi harjutada mitmeid tegevusi nagu reaalsetesse kohtadesse silla paigaldamine, kraavide kaevamine ja teede ehitamine, mida nad oma õppustel tihti teha ei saa,» ütles Scoutspataljoni pioneeriohvitser leitnant Harri-Mait Kreitsman ning lisas, et hea oli võrrelda omade ja külaliste oskusi, võimekust ja töörutiini ning sellest õppida.

Õppuse kolmas ja viimane etapp koosneb juhtimispunkti harjutusest, millest võtavad osa 1. jalaväebrigaadi allüksuste staabid.

Õppusele on kaasatud ka kaitseväe matkekeskus Tartus, mis toetab õppust oma infrastruktuuri ja oskusteabega juhtimispunkti- ja matkeharjutuste juures. Õppuse ajal tegutseb matkekeskuses ligi 170 välisriikide tegevväelast ja töötajat.

Saber Strike on Ameerika Ühendriikide Euroopa maaväe korraldatav iga-aastane suurõppus. Sel aastal võtab Poolas ja Balti riikides õppusest osa kokku ligi 18 000 kaitseväelast. Õppus kestab 15. juunini, Eestis osaleb õppusel üle 2000 Eesti- ja liitlassõduri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles