Otsustatud: Riigikogu kehtestas veelinnujahi turistidele kohustusliku koolituse

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahimees. Pilt on illustratiivne
Jahimees. Pilt on illustratiivne Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Riigikogu muutis keskkonnakomisjoni ettepanekul jahiseadust selliselt, et edaspidi tuleb viia läbi veelinnujahi turistidele kohustuslik koolitus.

Koolitus peaks tagama Eesti jahinduse hea tava järgimise ja piirama lindude tapmist. Keskkonnakomisjoni esimees Rainer Vakra märkis, et Eestit külastab igal aastal ligi 4000 jahituristi, kellest veelinnujahimehed on umbes 600. Jahituristid ning Eesti jahimehed kütivad aastas kokku umbes 12 000 veelindu.

«Keskkonnakomisjon otsustas sisuliselt saata jahituristid kooli, et nendel, kes soovivad Eestis pidada linnujahti oleks õiguspärase käitumise eeldusena piisavad teadmised Eestis kehtivatest jahipidamise reeglitest ning Eesti jahinduse heast tavast,» ütles Vakra. «Selleks täiendame jahiseadust nõudega, et välisriigis antud kehtiva jahitunnistuse alusel Eestis jahitunnistuse saanud isikule väljastatakse veelinnujahiks väikeuluki jahiluba juhul, kui ta on läbinud jahindusalase koolituse,» selgitas ta.

Vakra lisas, et nimetatud koolitusele ja koolitajale esitatavad nõuded ja koolituse mahu, samuti koolituse läbiviimise korra kehtestab keskkonnaminister määrusega. Veelinnuna käsitletakse hanelisi, lauku, kormorani ja kajakaid, kusjuures peamiselt kütitakse hanelisi.

Ornitoloogiaühing pani jää liikuma

Muudatuse sisseviimise vajadus tuli jõuliselt esile seoses Eesti Ornitoloogiaühingu esitatud kollektiivse pöördumisega veelindude tapatalgute lõpetamiseks, millele on alla kirjutanud 2569 inimest. Seadusemuudatus sündis tihedas koostöös Eesti Ornitoloogiaühingu, Eesti Jahimeeste Seltsi ja Keskkonnaministeeriumiga.

Keskkonnakomisjoni algatatud jahiseaduse ja halduskoostöö seaduse muutmise seaduse vastuvõtmise poolt hääletas 50  Riigikogu liiget, vastu oli kaks ja erapooletuks jäi kolm Riigikogu liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles