Sotsiaalmeedia kihab: Hawaiil sajab taevast vääriskive

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilauea vulkaani purse Hawaii'l.
Kilauea vulkaani purse Hawaii'l. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Purskav Kīlauea vulkaan on hakanud lisaks laavale, tolmule ja gaasidele paiskama keskkonda ka väikeseid rohelisi oliviini kivikesi.

Hawaiil viimaste kuude jooksul tõsiseid kahjusid põhjustanud Kīlauea vulkaan on viimastel päevadel hakanud näitama oma sõbralikumat poolt. Nimelt hakkasid hiljuti sotsiaalmeedias levima pildid tulemäest pärinevatest pisikestest rohelistest kivikestest. Tegemist on vägagi levinud mineraali oliviiniga, mis koosneb peamiselt rauast, magneesiumist ja silikaatioonist (keemiline valem (Mg,Fe)2SiO4) ning annab eri kivimitele rohekat värvust, kirjutab Science Alert.

Hawaii magmas on raua ja magneesiumi silikaate nii palju, et mõnel rannalgi laiub oliiviroheline liiv. Oliviin ise moodustab Maa vahevöö ülaosast hinnanguliselt aga üle poole. Niimoodi nagu praegu, langeb seda taevast aga küllaltki harva.

Suuremad kristallid on aga haruldased vääriskivid, kuna oliviin ise laguneb küllaltki kergesti pisemateks tükkideks. Suuremaid kristalle, mis on ka piisava kvaliteediga, et neid vääriskividena kasutada, nimetatakse aga peridoodiks. Hawaiil sajab peaaegu sõrmejämedusi tükke alla aga piisavas koguses, et sotsiaalmeedia kihama panna.

Kui enamasti esineb oliviin looduses osana teistest kivimitest, siis seekordne eraldi kristallide õhku paiskumine on küllaltki haruldane nähtus, mis tekib vaid siis, kui vulkaan heidab vedelal kujul raua ja magneesiumi silikaate piisavalt kõrgele õhku, et need külma käes ülikiiresti tahkeks tõmbaksid. Sisuliselt lendab taevasse sulakivim, alla langeb aga juba vääriskivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles