Kantsleri tulevik ohus: Merkel ragistab sisserände küsimuses oma liitlastega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kantsler Angela Merkel (paremal) ja siseminister Horst Seehofer.
Kantsler Angela Merkel (paremal) ja siseminister Horst Seehofer. Foto: Tobias Schwarz / AFP / Scanpix

Saksa kansler Angela Merkel sattus täna sisserände küsimuses oma konservatiivse erakonna sõsarpartei surve alla, mis võib seada ohtu tema poliitilise tuleviku.

Eile hilisõhtul ei jõudnud leerid kokkuleppele, täna katkestati parlamendiistung, et edasisest strateegias kokku leppida.

Merkeli vastaseks on konservatiivne siseminister Horst Seehofer, Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) Baieri sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalse Liidu (CSU) esimees.

Seehofer nõuab piiripolitseile õigust lükata tagasi isikuttõendavate dokumentideta migrandid ja need, kes on registreeritud juba mõnes teises Euroopa Liidu riigis.

Merkel kardab, et ELis nähtaks selles Saksamaa otsust keerata selg rändekoorma all vankuvatele Vahemere riikidele nagu Itaalia ja Kreeka. Tema ettepanek on ELis üldine kokkulepe saavutada. Merkel ütles eile, et rändepoliitikavaidlused määravad ära Euroopa Liidu tuleviku.

«Minu jaoks on küsimus sellest, kuidas me rändeprobleemiga toime tuleme, midagi lakmuspaberi sarnast Euroopa tuleviku ja sidususe jaoks ja me peame iga riigi muresid arvesse võtma,» sõnas ta.

Nüüd on immigratsioonivaidlustest saanud aga Merkeli valitsuse proovikivi. Ajaleht Bild kirjutab, et kui kokkuleppele ei jõuta, tuleb Angela Merkelil seista silmitsi usaldushääletusega ja iga seadusandja peab otsustama, kas minna edasi Merkeli teed või olla valmis seikluseks nimega ennetähtaegsed valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles