Ülemsootska õpetab Setomaa jooksul seto tantsusamme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Torm-Kriis
Piret Torm-Kriis Foto: MTÜ Kokkuhoid

Laupäeval, 16. juunil Obinitsas teist korda toimuva Setomaa jooksu avab Setomaa ülemsootska Piret Torm-Kriis. Ülemsootska õpetab jooksuvõistluse osalejatele enne stardipaugu andmist seto traditsioonilisi tantsusamme.

„Ma loodan, et Setomaa jooksu soojendusvõimlemise tantsuline osa seto moodi kujuneb meeleolukaks ja osalejate jaoks ergutavaks,“ lausus Piret Torm-Kriis. Setomaa jooks toimub Setomaa vallas  Obinitsas 16. juunil 2018, tegemist on Võrumaa pikamaajooksu sarja IV etapiga. Teist korda toimuval jooksul on kavas kolm erineva pikkusega distantsi (7,5 km, 4,5 km ja mudilaste jooks).

Eelmisel aastal esimest korda toimunud Setomaa jooksul osales mullu 665 spordihuvilist. See oli osalejate arvult 12 jooksust koosneva sarja viies tulemus, eespool olid vaid Võru linna lähiümbruses toimunud Võru-Väimela maanteejooks, jooks ümber Tamula järve ja Ummamuudu liina üüjuusk, samuti jaanipäeval toimuv ja läbi aastate populaarne olnud Pulli järve jooks.

Obinitsa küla külje all, valdavalt männimetsa radadel puutumatus looduses kulgeva jooksu start antakse laupäeval kell 13.00 Obinitsa külakeskuse juurest. Võistluskeskuses asub lasteala, kohapeal on sauna võimalus ning avatud on kohvik. Enne võistlust toimub soojendusvõimlemine, seekord koos seto tantsusammudega.

Jooksuradade vahetus läheduses asuvad Obinitsa Issanda Muutmise kirik ja surnuaed, Seto lauluema monument, Obinitsa muuseum ja tsässon, Seto seltsimaja Taarka Tarõ, Seto Ateljee-Galerii Hal´as kunn. Võistluskeskus asub Obinitsa järve kõrval, kus on ka supluskoht.

Setomaa jooksul antakse sündmuse ühe korralda MTÜ Kokkuhoid esindaja Emeri Saluveeri sõnul põhidistantsi võistlusklassidele kokku välja 60 auhinda. Lisaks lähevad kõigi osalejate vahel loosi Setomaa Jooksu T-särgid, Arke lihatooted, Kubija saunalinad ja veel mitmed üllatuskingitused.

Võitjatele on välja pandud Pesa hotelli romantikapaketid koos varsti avatava Sõstra spa külastusega, Taarka Tarõ leivad, Vana Jüri käsitööseebid, kirjastuselt Seto Kiri erinevad setokeelsed raamatud, Seto Pangalt seto kroonid ja Nopri Meierei smuutid.

Setomaa jooksu korraldab MTÜ Kokkuhoid koostöös Võrumaa Spordiliiduga. Lisaks Võrumaa pikamaajooksu sarja toetajatele panid Setomaa jooksu korraldamisele õla alla ja aitasid korraldustöös vastavatud kodu- ja aianduskeskus Gardest, Setomaa vald, Kultuurkapital, EV100 ja Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Aigren OÜ, Setomaa Turismitalu, Meremäe kultuuriühing, Adexpert OÜ, Barrus OÜ, Ring fm. 

Jooksul osalejate jaoks toimub Setomaa kandis laupäeval ka palju muud huvitavat. Vana-Vastseliina mõisapargis toimub 14. Maarahva laat, Saatse Seto Muuseumis peetakse traditsioonilisat Sõirapäeva, millele järgneb rahvabändi saate võitnud Nedsaja küla bändi kontsert Toomemäe talus Saaboldas, Treski küünis tuleb aga õhtul lavale Karl-Erik Taukar Band.

Piret Torm-Kriis on ka mõne nädala pärast toimuva maailma esimene Seto tantsupeo idee autor ja lavastaja, tantsupidu toimub 30. juunil Seto Talumuuseumi karjakoplis. „Viin Seto Sörgi soojendusvõimlemise läbi eesootava Seto Tantsupeo võtmes,“ lisas Torm-Kriis. Kõige vanem teadaolev seto tants on Kargus, kus naised ja mehed tantsivad eraldi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles