Tehisintellekt andis vaikinud raadioajakirjanikule hääle tagasi

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jamie Dupree
Jamie Dupree Foto: Politically Georgia

Kahe aasta eest raske haiguse tõttu hääle kaotanud USA raadioajakirjanik Jamie Dupree tuleb tehisintellekti abil taas eetrisse.

Cox Media Groupi 54-aastane ajakirjanik ei ole võimeline rääkima harvaesineva närvihaiguse – keele düstoonia – tõttu, mille tagajärjel saab ta raskustega rääkida vaid pliiatsiga keelt kontrolli all hoides. Uue hääle andis talle Šoti tehnoloogiaettevõte CereProc, kes koolitas mehe varasemate raadioesinemiste põhjal tehisnärvivõrku ennustama, mida Dupree rääkida soovib, kirjutab BBC.

«Pole just palju raadioajakirjanikke, kes ei saa rääkida. See lahendus säilitas mulle töö ja säästis mu perekonda kohutavast rahanduslikust ebakindlusest,» rääkis Dupree. Mehe häält saab taas raadioeetris kuulda alates 25. juunist raadiojaamas WSB Atlanta ning Cox Mediale kuuluvates jaamades Orlandos, Jacksonville’is, Dayotnis ja Tulsas.

Aastast 2006 asus närvivõrke arendama aastal 2006 ja suudab kõigest kahe nädalaga luua konkreetse inimese tehishääle tema kõnesalvestuste põhjal. Iga öeldud sõna jagatakse 100 osiseks ning saadakse selle põhjal aru, kuidas just see inimene üksikuid sõnu hääldab ja neist lauseid moodustab. Lõpuks genereeritakse selle põhjal väga täpselt just selle inimese tehishääl.

Dupree peab vaid oma lood valmis kirjutama ning kasutama tekst-kõneks programmi nimega Balabolka, et muuta see tema häälega esinemiseks.

Vaata mehe võitlustest uue hääle saamisel siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles