Airbus ei lase riikidel sekkuda järgmise Euroopa ühise hävituslennuki arendamisse

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurofighter Typhoon.
Eurofighter Typhoon. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Euroopa lennukitootja Airbus teatas reedel, et kui individuaalsed valitsused hakkavad järgmise Euroopa ühise hävituslennuki arendamisel esitama omapoolseid nõudmisi, siis lõppeb kogu projekt ainult katastroofiga.

Airbusi tegevjuht Tom Enders ütles Saksa väljaandele Frankfurter Allgemeine Zeitung, et Prantsusmaa ja Saksamaa otsus luua ühine hävituslennuk on suur samm edasi Euroopa sõjalise koostöö tihendamisel, kirjutab Reuters.

Endersi sõnul jõudsid Airbus (Eurofighter Typhoon) ja Dassault Aviation (Rafale) uue lennuki arendamise osas üllatavalt kiiresti kokkuleppele ja panid paika, mille eest kumbki ettevõte hävitaja arendamisel vastutab. Küll aga hoiatas Enders, et valitsused ei tohi sellesse protsessi sekkuda.

«See projekt saab õnnestuda ainult siis, kui me ei lase riikidel esitada nõudmisi tarnijate ja valmistamiskohtade suhtes. Muidu lõppeb see ainult katastroofiga,» ütles Enders.

Tegevjuhi sõnul on riikide poolsed nõudmised ühiseid sõjalennuki projekte minevikus juba korduvalt kahjustanud. Ta tõi näiteks A400M transportlennuki programmi, millesse Airbus on pidanud matma juba täiendavad 1,3 miljardit eurot, sest selle valmistamine on erinevate nõudmiste tõttu halvasti struktureeritud.

Airbas ja Dassault leppisid aprillis kokku, et hakkavad tegema koostööd uue Saksa-Prantsuse hävituslennuki arendamisel, mille projektist kahe riigi valitsused mullu teatasid. Uus lennuk peaks praegused vahetama välja aastatel 2035 - 2040. Airbus ja Dassault on seni olnud hävitajate arendamisel rivaalid.

Enders tundis intervjuus muret ka Saksamaa relvajõudude äärmiselt kehva seisukorra üle ning õhutas riiki panustama rohkem Euroopa ühisesse kaitsevõimekusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles