Soome tuletõrjuja sõudis 12 tunniga Helsingist Tallinnasse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlane Jari Saario sõudis 12 tunniga Helsingist Tallinnasse
Soomlane Jari Saario sõudis 12 tunniga Helsingist Tallinnasse Foto: twitter.com

Soomlasest tuletõrjuja sõudis möödunud pühapäeval, 10. juunil 12 tunniga Soomest Helsingist Tallinnasse Piritale.

46-aastase Jari Saario sõnul arvas ta, et üle Soome lahe on lihtne, kuid tegelikkuses oli lainetus üsna kõrge ja tal tekkisid krambid, teatab iltasanomat.fi.

Soome laht
Soome laht Foto: ARVET M/Scanpix

Mees asus oma Sulkava aerupaadiga teele Helsingist Lauttasaarist ja jõudis Tallinnasse Pirita jahisadamasse.

Helsingi Lauttasaari
Helsingi Lauttasaari Foto: wikipedia.org

Saario sõnul oli ta ettevõtmine eriline selle poolest, et ta läbis teekonna üksinda ja tal ei olnud saatepaati. Tal oli kaasas natuke varustust: kolm liitrit joogivett, poolteist kilogrammi kaerajoogipulbrit, kaks banaani ja pakk küpsiseid.

Soomlase sõnul võttis ta meelega vähe süüa-juua kaasa, sest keset teekonda oli raske end kergendada, kuna see tegevus pani paadi kõikuma.

«Hakkasin seda teekond planeerima möödunud aasta sügisel ja siis ostsin endale täiskavanute mähkmed. Katsetasin neid enne teeleminekut ja need hõõrusid ning lõpuks ma ei kasutanud neid,» teatas seikleja.

Saario langetas otsuse sõuda Eestisse pärast seda, kui oli 24 tundi tööl olnud. Tema ja ta pere pidid 10. juunil minema Hämenlinna puhkama, kuid kui ta nägi peegelsiledat merd, langetas ta otsuse sõudmise kasuks.

Mees läks pärast vahetuse lõppu 10. juuni hommikul koju, võttis teekonnaks vajaliku kaasa. Lisaks toidule oli tal ka hädarakett, kompass, päästevest, mobiililaadija, veepump ja pass. Ta paat ootas teda juba Helsingfors Segelklubbi sadamas.

Merel olles jõudis mees enne mobiilisignaali kadumist saata naisele sõnumi: «Milline on ilm?»

Naine vaatas mereilmateadet ja teatas, et tuule kiirus jääb alla kolme meetri sekundis, ilm on päikeseline ja lainetus ei ole kõrge.

Merel olles sai soomlane aru, et ta sõuab liinilaevade teel ja ta peab kaugemale minema.

«Eckerö Line’i laev tekitas nii võimsad lained, et need olid mulle ohtlikud,» meenutas soomlane.

Eckerö Line'i laev Tallinna sadamas
Eckerö Line'i laev Tallinna sadamas Foto: PEETER LANGOVITS / PM/SCANPIX/Scanpix

Ta lisas, et tuletõrjujana peab ta heas füüsilises vormis olema ja ta treenib igal nädalal, kuid isegi oma hea treenituse juures tekkisid tal krambid, käed ja selg muutusid valusaks.

Kaks tundi enne Tallinna jõudmist tekkis külgtuule tõttu ohtlik lainetus.

«See külgtuul tõi kaasa lainetuse, mis mu paati üsna palju kõigutas ja vett sisse tõi. Pidin vee välja pumpama,» lausus soomlane.

Teekonna lõpul pidi mees sõudma paar lisakilomeetrit, kuna ei saanud randuda Tallinnas kohas, kus liinilaevade reisijad maale pääsevad, vaid ta pidi sõudma Pirita jahisadamasse.

Pirita jahisadam
Pirita jahisadam Foto: PEETER LANGOVITS / PM/SCANPIX/Scanpix

Sadamajuht oli üllatunud, kui nägi soome sõudjat saabumas, kuid kui ta kuulis, millega mees hakkama on saanud, andis talle loa jätta oma paat sadamasse tasuta niikauaks kui soovib.

Soomlane läks koju laevaga ja transportis 11. juunil oma paadi Tallinast Soome tagasi. Saario sõnul on ta 100-kilomeetrisest teekonnast hästi toibunud.

«Läksin juba 12. juunil tööle, kuigi mu käed, jalad ja selg olid haiged. Kolmapäeval, 13. juunil läksin jõusaali treenima ja kasutasin ka sõudeergomeetrit, treenimine aitas lihasvalu leevendada,» teatas mees.

Kuigi Saario sai üle mere sõudmisega hästi hakkama, ei soovita ta seda igaühel katsetada.

«Olen kasvanud üles mere ääres ja ma austan merd. Oskan rasketes olukordades toime tulla. Maarotid, kellel ei ole merega eriti kokkupuuteid, ei peaks sellist sõudmist ette võtma,» teatas seikleja.

Saario ei ole vaid tuletõrjuja ja sõudja, vaid ka vetelpäästja ja parameedik.

Soomlase sõnul sai ta selleks suveks sõudmisest isu täis ja niipea ta sellist teekonda enam ette ei võta, kuid tulevikus kindlasti.

Sügisel hakkab ta ette valmistama sõudmist kas Venemaale Peterburi või Rootsi Stockholmisse. Kaugema sõudmisreisi kavatseb ta ette võtta järgmisel suvel.

Soomlane Jari Saario sõudis 12 tunniga Helsingist Tallinnasse
Soomlane Jari Saario sõudis 12 tunniga Helsingist Tallinnasse Foto: Twitter.com
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles