«Me peame eesti keelt rääkima!» (1)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stiven Blum (15, keskel) ehk pool 9. klassist, tema vend Dmitri Blum (14, vasakul) ehk pool 8. klassist ja Juhan Poležajev (13) ehk pool 7. klassist vahetunnil Suetuki põhikooli õuel möllamas. Taamal koolimaja, mille vähegi uueaegsemaks tegemisega on tuli takus. Vasakpoolse akna taga asub näiteks võimla, mis on rikkama pere suure toa mõõtu.
Stiven Blum (15, keskel) ehk pool 9. klassist, tema vend Dmitri Blum (14, vasakul) ehk pool 8. klassist ja Juhan Poležajev (13) ehk pool 7. klassist vahetunnil Suetuki põhikooli õuel möllamas. Taamal koolimaja, mille vähegi uueaegsemaks tegemisega on tuli takus. Vasakpoolse akna taga asub näiteks võimla, mis on rikkama pere suure toa mõõtu. Foto: Jaanus Piirsalu

Siberi eestlaste suurimas ja vanimas külas Ülem-Suetukis kuuleb noortes peredes üha rohkem eesti keelt, kuid kohaliku kooli sulgemine paneks noored külast lahkuma. Eesti ülesanne on kõigiti aidata, et Suetukis kooli kinni ei pandaks – siis säilib seal veel eestlaste küla.

Külaelanike arv Suetukis väheneb kogu aeg tasapisi. Hea uudis on aga see, et võrreldes kümne aasta taguse ajaga elab külas palju rohkem noori peresid ja väikeseid lapsi. Ja veel parem uudis on, et eesti keel on nendes noortes peredes järjest popim.

«Ma ei oskagi oma lastega vene keelt rääkida,» põrutab Mari-Liis Gavrilova (24) küsimuse peale, mis keeles ta oma kolmeaastase Marika ja viiekuuse Martiniga suhtleb.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles