Kuidas liha grillida?

Nõo Lihatööstus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Nõo Lihatööstus

Iga grillipidu eeldab seda, et on olemas grill ja inimene, kes oskab grillida. Järgnevalt jagamegi teile näpunäiteid, kuidas grillipidu õnnestuks nii, et kõigil oleks kõht täis ja tuju hea.

Valmistage grill ette!

Kõige tähtsam esimene samm on grilli ettevalmistus. See tähendab, et otsige grill välja ja puhastage see ära. Puhastage grill tolmust ning visake välja eelmisest grillimisest järele jäänud söed ja muu praht. Puhastage kindlasti ära ka grillrest. Kui rest on puhastatud, siis määrige see toiduõliga kokku. Samuti otsige välja kõik grillimiseks vajalikud riistad (tangid, grillilabidas) ja tehke ka need puhtaks.

Süsi on tähtis

Ideaalis võiks grillimiseks vajaliku söe enne valmis põletada. Õige grillsüsi on ilma leegita ning üleni hõõguv ja hall. Tihti hakatakse grillima juba siis, kui süsi alles põleb, kuid see võib kogu grillimise ära rikkuda. Grillsöe süütamiseks ärge kasutage süütevedelikku, sest see jätab lihale iseloomuliku süütevedeliku maitse ja lõhna. Parem kasutage süütetablette või tehke puupilbastest tuli otse sütele.

Marinaadid ja marineerimine

Marinaad muudab liha õrnaks ja maitseküllaseks. Marinaadidega saab valmistada mitmesuguste maitseomadustega lihasid. Meie ei soovita kasutada marineerimisel äädikat, sest see muudab liha kuivaks ning rikub selle maitse. Marinaade on igasuguseid: magusaid, hapusid, vürtsikaid jne. Kindlasti leiab igaüks enda maitsele sobiva marinaadi. Kui te ise ei viitsi liha marineerida, siis me pakume laia valikut juba eelnevalt marineeritud lihasid, mida saab kohe grillida.

Liha küpsetamine grillil

Öeldakse, et liha tohib grillil ümber pöörata ainult ühe korra. Tegelikult võib seda teha natuke rohkem kordi. Tõsi on, et kui liha grillimisel liiga palju pöörata, siis muutub see kuivaks. Peaasi, et te tulemusega ise rahule jääte. Liha asetage grillile alles siis, kui grillrest on kuum. Alguses laske lihal pruunistuda. Kui liha pinnale tekivad piisad, siis võib liha ümber pöörata. Teist korda pöörake liha samuti ümber alles siis, kui niiskus on liha pinnale tekkinud. Seejärel tõstke lihatükk vähem kuumale grillipinnale ehk grilli ääre poole järelküpsema. Liha küpsust saate kontrollida liha termomeetri või käega.

Copy
Tagasi üles