Soomaa ilmavana ennustab jaaninädalal kerget vihma

Silja Joon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Hein teab Soomaad nagu oma viit sõrme. Ta on hooldanud paljusid sealseid laagriplatse, samuti rajas koos abi­kaasaga 20 aasta eest Lemmjõe keelemetsa matkaraja.
Indrek Hein teab Soomaad nagu oma viit sõrme. Ta on hooldanud paljusid sealseid laagriplatse, samuti rajas koos abi­kaasaga 20 aasta eest Lemmjõe keelemetsa matkaraja. Foto: Silja Joon

Karta on põuast suve, usub looduse märke ja kuufaaside muutumist jälgiv ilmaennustaja Indrek Hein. “Kohati võib asi ikka väga hulluks minna. Hein ei kasva ja viljatera jääb peeneks, kui vett ei tule. Siiski on kerge lootus, et jaaninädalal tuleb vihma.”

Soomaal Raudna jõe kaldal asuva Kuusekäära talu vanaperemees Indrek Hein on ilma ennustanud juba üle 30 aasta. “Üldiselt paistab suvi põllumeestele väga raske, sest kuivus teeb liiga,” räägib ta. “Maikuus on nagu tänavu varemgi kuum olnud, aga vihma on ka tulnud. Vanarahvas on öelnud, et enne jaanipäeva palu vihma, peale jaani tuleb nagunii. Nüüd on nii, et tuleb paluda enne­ ja pärast jaani.” Hein lisab, et ­internetti tal pole, ilma ennustamiseks vaatab ta looduse märke ja jälgib kuufaaside alguskella­aegu.

Tegelikult peaks Heina arvates olema praegu raba peal kõige kaunim, aga ei ole. Sellepärast, et raba on nii ära kõrbenud. Huulhein küll tuleb sambla seest üles ja murakas õitseb, aga kõik on kuiv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles