Riik asub kodakondsuse saamise võimalusi reklaamima

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kodakondsuse tunnistused.
Eesti kodakondsuse tunnistused. Foto: Peeter Langovits

Valitsus soovib tõhusamalt informeerida määratlemata  kodakondsusega lapsi ja nende vanemaid kodakondsuse omandamise võimalustest ning teha selles osas tihedamat koostööd ka koolidega.

Rahvastikuminister Urve Palo andis tänasel valitsuse kabinetiistungil ülevaate Eesti kodakondsuse taotlemise olukorrast, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Valitsus  otsustas, et siseministeerium, haridus- ja teadusministeerium,  justiitsministeerium ja rahvastikuministribüroo töötavad tuleva aasta alguseks  välja riiklikud tegevused kodakondsusega seotud õiguste ja võimaluste  teadvustamiseks.

Muuhulgas sai siseministeerium ülesandeks esitada valitsusele  regulaarseid ülevaateid kodakondsuse statistikast.

Alates käesoleva aasta oktoobrist toimuvad vene õppekeelega koolides infotunnid, kus kodakondsuse- ja  migratsiooniameti ametnikud tutvustavad kõikides vanuseastmetes lastele  kodakondsuse saamise võimalusi.

Infotunnid on plaanis läbi viia kokku 61  koolis. Samuti on vaja koolitada kodanikuõpetuse õpetajaid, et nad aitaksid  kaasa kodakondsuse väärtustamisele ning jagaksid rohkem informatsiooni Eesti kodakondsuse saamise võimaluste kohta.

Ka hakatakse määratlemata kodakondsusega vanematele Eestis sündinud lapse registreerimisel jagama tõhusamalt teavet lapse kodakondsuse omandamise võimalustest.

Ka saadetakse  otsepostituse teel määratlemata kodakondsusega vanemate lastele infot Eesti kodakondsuse taotlemise kohta lihtsustatud
korras, mida lubab kodakondsuse  seadus.

Selle aasta mai seisuga elab Eestis 2 887 last vanuses kuni 15  eluaastat, kelle mõlemad vanemad on määratlemata kodakondsusega ja kes ei ole  oma lapsele kodakondust taotlenud.

2008. aastast algatas ministri büroo kodakondsustunnistuse piduliku üleandmise tseremoonia, korraldatakse tasuta ettevalmistus-kursuseid põhiseaduse ja kodakondsuse seaduse eksamiks ning Eesti kodakondsuse taotlejatele kompenseeritakse keeleõppe kulutused (kuni 6000 krooni).

Alates novembrist alustab rahvastikuministribüroo kampaaniaga «Eestis elades on hea omada Eesti kodakondsust!»

Eestis elab hetkel 111 677 määratlemata kodakondsusega inimest, mis on 8 protsenti elanikkonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles