Baltic Offshore Week 2018 – Lühirajasõidud trikitavas tuules

PIRET SALMISTU
, Kalevi Jahtklubi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teine päev Eesti ja Soome avamerepurjetamise ORC klassi meistrivõistlustel Pirital Kalevi Jahtklubis algas tuule ootamisega kaldal. Suvitajatele tegi alanud nädalavahetus ilma pärast kindlasti meele rõõmsaks, kuid purjetajatel on lisaks sinises taevas säravale päiksele ka tuult vaja. Keskpäeva paiku see oodatud briis merelt saabuski ning keerutavat tuult trotsides sai regatil Baltic Offshore Week peetud kaks lühirajasõitu vastutuule-allatuule rajal.

Keskpäeva paiku puhus merel kena briis Aegna saare suunast kiirusega 7-9 sõlme ning päeva esimene sõit sai sõidetud muretult – tuul püsis stabiilne ja suunda ei muutnud, lainet ei olnud, päike säras taevas ja õhutemperatuur oli mõnusalt suvine – pea ideaalsed tingimused purjetamiseks. Siis aga tuul pöördus Miiduranna peale ja võistlusrada tuli ümber ehitada. Teise lühirajasõidu stardist said ORC A klassi jahid kenasti rajale, kuid ORC B klassil tuli esimene katse üldise tagasikutse tõttu katkestada. Teisel katsel start õnnestus ja käimas oli ORC C klassi stardiprotseduur kui tuul pöördus kuuskümmend kraadi ja võistlussõit tuli kõigile klassidele katkestada. Taas tuli oodata purjetajatel ja võistluskomiteel tegutseda, et rada taas pööranud tuule järgi õigeks saada. Uus katse startida teine lühirajasõit ka õnnestus. Ligi 6 sõlme puhunud tuul oli suhteliselt stabiilne ja püsiv ning esimese ringi said kõik jahid kenasti läbitud, teise ringi ajal aga hakkas tuul vaikima ning otsustas taas trikke tegema hakata muutes suunda pea kuni 25 kraadi. „Kindlasti ei olnud see perfektne sõit. Kuid, kui üle poole sõidu on sõidetud ja tuul keerab kuni 30 kraadi, ei ole see enam piisav põhjus katkestamiseks sõidu nii hilises faasis,“ kommenteeris peavõistlusjuht Madis Ausman.

Baltic Offshore Week 2018 - Sven Nuutmanni Eesti Meedia Sailing team on pärast teist võistluspäeva juhtimas klassis ORC A.
Baltic Offshore Week 2018 - Sven Nuutmanni Eesti Meedia Sailing team on pärast teist võistluspäeva juhtimas klassis ORC A. Foto: Piret Salmistu

ORC A klassi sõiduvõidud võtsid täna Soome jaht Ramdata FIN-11611 Sakari Laulajaineni roolimisel ning Kalevi Jahtklubi jaht Premium EST499 Mati Sepaga roolis. ORC A klassi liidriks tõusis kolme sõidu järel (tänased kohad 2-3) Sven Nuutmanni Eesti Meedia Sailing Team 9,20 punktiga. Teisele kohale tõusid eilselt kuuendalt kohalt Premium, kellel on 16,8 punkti. Neljandalt kohalt kolmandaks tõusis Jani Lehti jaht Mercedes-AMG FIN-45 (5-5) Soomest, kellel on 17 punkti. Järgnevatel kohtadel olevate jahtide punktisummade vahed on küll sedavõrd väikesed, et viimasel võistluspäeval võib siin veel igasuguseid üllatusi oodata. 

Baltic Offshore Week 2018 - Aivar Tuulbergi meeskond jahil Katariina II on liidripositsioonil klassis ORC B skoordies kolm sõiduvõitu.
Baltic Offshore Week 2018 - Aivar Tuulbergi meeskond jahil Katariina II on liidripositsioonil klassis ORC B skoordies kolm sõiduvõitu. Foto: Piret Salmistu

ORC B klassis lisas eilsele avameresõidu võidule täna kaks võitu lühirajasõitudest Aivar Tuulbergi meeskond jahil Katariina II EST646 Pärnu Jahtklubist,  skoorides nüüd üldkokkuvõttes 3,4 punkti pärast kolme peetud sõitu.  Teist kohta hoiab 6,8 punktiga Kalevi Jahtklubi jaht My Car EST535 Harles Liiviga roolis, kes lisas eilse avameresõidu teisele kohale ka tänastest sõitudest kaks teist kohta. Kolmandal kohal on 14,2 punktiga Soome jaht Bianco FIN11572 Tuomas Riskiga roolis (täna 3-7).

Baltic Offshore Week 2018 - ORC C klassis on pärast kolme sõitu juhtimas Heikki Vesalaineni Uhuru FIN10879.
Baltic Offshore Week 2018 - ORC C klassis on pärast kolme sõitu juhtimas Heikki Vesalaineni Uhuru FIN10879. Foto: Piret Salmistu

ORC C klassis, kus võistlevad vaid Soome ja Venemaa jahid,  olid tänased sõiduvõitjad Heikki Vesalaineni Uhuru FIN10879 ja Perttu Rönkkö Penelope FIN10317. Esimene tõusis 7,2 punktiga ka regatti juhtima, edestades teisel kohal olevat Penelopet vaid 0,2 punktiga. Kolmandal kohal on Markku Kotisalo jaht Fun First (täna 2-3), kaotades teisele kohale omakorda vaid 0,4 punktiga.

Mitmekereliste ehk Multihull klassis hoiab regati liidrikohta Heikki Jürilo Cremefraes EST727, lisades eilsele avameresõidu võidule ka tänaste sõitude võidud.

Tulemused

Regati kodulehekülg balticoffshoreweek.org

Regati Facebooki lehekülg Baltic.Offshore.Week

Baltic Offshore Week 2018 - ORC B klass
Baltic Offshore Week 2018 - ORC B klass Foto: Piret Salmistu

Lühirajasõitusid  saab otseülekandena vaadata Postimehe vahendusel https://bit.ly/2JGvuLr. Pühapäeval on plaanis veel kaks lühirajasõitu ja üks lühem 2-tunnine avameresõit. Võistlus algab kell 11 hommikul ja ka ülekande algus on samal ajal. Merel toimuvat kommenteerib Rimo Timm.

Regatti Baltic Offshore Week, mis on ühtlasi ka Eesti ja Soome avamerepurjetamise ORC klassi meistrivõistlusteks, korraldab Kalevi Jahtklubi, koostöös Soome klubiga Merenkävijat.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles