Austria nõuab Saksamaalt väidetava nuhkimise kohta selgitust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria president Alexander Van der Bellen ja kantsler Sebastian Kurz 
pressikonverentsil Viinis.
Austria president Alexander Van der Bellen ja kantsler Sebastian Kurz pressikonverentsil Viinis. Foto: HANS PUNZ / AFP / Scanpix

Austria kutsus laupäeval Saksamaad üles tooma selgust uutesse väidetesse, et selle välisluureteenistus spioneeris Austria territooriumil süstemaatiliselt poliitikute, rahvusvaheliste organisatsioonide ja ettevõtete järgi.

Austria president Alexander Van der Bellen ärgitas Saksa võime asjas täielikku selgust looma, kantsler Sebastian Kurz aga kutsus Berliini põhjalikule koostööle, et heita valgust artiklitele, mis puudutavad föderaalse luureteenistuse BND (Bundesnachrichtendienst) varasemat tegevust.

Austria päevalehe Standard eilses väljaandes oli ära toodud pikk nimekiri sihtmärkidest, mille järele BND aastatel 1999-2006 luuras, sealhulgas 2000 laua- ja mobiiltelefoni numbrit, ministeeriumide, rahvusvaheliste organisatsioonide, saatkondade ja Austrias tegutsevate ettevõtete elektronposti aadresse ja fakse.

Samad andmed ilmusid nädalalehes Profil.

«Luuramine kahe sõbrasuhetes riigi vahel pole mitte üksnes soovimatu, vaid vastuvõetamatu,» ütles Van der Bellen ühisel pressikonverentsil Kurziga.

Selline tegevus võib mõjutada pikas perspektiivis usaldust kahe riigi vahel, märkis Van der Bellen ning Kurz rõhutas omakorda, et Saksamaa on tähtis partner.

Kurz ütles, et ka 2014. aastal kahtlustati Saksa luuretegevust Austrias ning need kahtlustused olid tegurite seas, mis viisid luuramist reguleerivate Saksa seaduste karmistamiseni.

Mõlemad pidasid vajalikuks, et Saksamaa annaks tagatised, et seesugune tegevus on lõppenud. Nende sõnul oli luuramise mastaap ajalehtede andmeil tohutu.

Saksa luure sihikul olnud rahvusvaheliste organisatsioonide seas olid Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC), Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) ja Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA), mille kõigi peakorter asub Viinis.

Saksamaal ütles parlamendi kontrollikomisjoni esimees Armin Schuster, et tuleb kindlaks teha, kas ajalehtede andmed olid uued või osa juba 2015. aastal esitatud väidetest. Komisjon koguneb seda küsimust arutama järgmisel nädalal.

Saksa meedia väitis 2015. aastal, et BND luuras omal algatusel süstemaatiliselt Saksamaa liitlaste ja erinevate organisatsioonide, nagu Punane Rist ja USA riiklik julgeolekuamet (NSA) järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles