ÜRO eriesindaja Angelina Jolie külastas Mosulit ja Süüria põgenikelaagrit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angelina Jolie ja 8-aastane geneetilise haigusega Falak Lääne-Mosulis.
Angelina Jolie ja 8-aastane geneetilise haigusega Falak Lääne-Mosulis. Foto: ANDREW MCCONNELL / AFP / Scanpix

ÜRO pagulasteagentuuri eriesindaja Angelina Jolie külastas täna Põhja-Iraagis asuvaid Süüria põgenikelaagreid. Jolie loodab oma käiguga tõsta tähelepanu ja toetust nende jaoks, kes on kannatanud ja olnud sunnitud oma kodudest lahkuma aastaid kestnud Süüria kodusõja tõttu.

Hollywoodi näitlejatar külastas Domizi laagrit, kus elab 33 000 põgenikku. Laagris kohtus ta seal elavate peredega. 

Päev varem külastas Jolie Mosulit, Põhja-Iraagis asuvat suurt linna, mis oli eelmisel aastal Iraagi ja Islamiriigi kokkupõrgete lahingutandriks. Islamiriigi džihadistid kontrollisid linna kolm aastat ja nad olid muutnud selle oma kalifaadi peamiseks tugikeskuseks. Mosulist põgenes pea miljon elanikku. Nüüdseks on olukord Mosulis valdavalt rahunenud ja paljud elanikud lahkuvad põgenikelaagritest, et koju naasta. 

Angelina Jolie hävitatud Mosuli vanalinnas.
Angelina Jolie hävitatud Mosuli vanalinnas. Foto: ANDREW MCCONNELL / AFP

Kuid Mosuli vanalinn hävines pea täielikult džihadistide ja Iraagi korrakaitsjate, Kurdi Pešmerga võitlejate ning šiia kaitsejõudude vahelises lahingus. Oma osa andis võitlusesse USA ja selle juhitud koalitsioon õhurünnakutega.

«See on kõige laastavam olukord, mida ma olen näinud kõigi aastate jooksul, kui ma olen ÜRO põgenikeagentuuri heaks töötanud,» ütles Jolie Mosuli kohta. «Inimesed siin on kaotanud kõik. Nad kannatavad puudust. Neil pole ravimeid oma laste jaoks ja paljudel pole mingit ligipääsu puhtale veele või baasvajaduste rahuldamistele. Ma loodan jätkuvat pühendumist linna taastamiseks ja kogu linna stabiliseerimiseks. Ja ma kutsun rahvusvahelist kogukonda üles mitte unustama Mosulit.»

Jolie on ÜRO pagulasteagentuuri jaoks töötanud 2001. aastast, kohtudes põgenikega Iraagist Kambodža ja Keeniani. See on tema viies külaskäik Iraaki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles