Palju elu väikeses veepiisas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Averto

Vesi on kõige tähtsam eluks vajalik element, mille järele januneb nii meie keha kui hing. Kujundatud tehisehitised aedades meenutavad meie igatsust vee järele. Paljudele inimestele on nad looduslike veekogude asendajaks. Nii on, sest vee jõud peitub ka väikeses piisas. Need, kellel ei ole suure tiigi rajamiseks ruumi, saavad valida lihtsustatud varianti - miniatuurse, justkui mängulise veekogu anuma sees. Pole vaja nuriseda, sest isegi nii väikestes anumates on näha päikesejänkusid tantsimas...

Foto: Averto

Anuma valimine

Foto: Averto

Sobivate veeanumate valik on küllaltki laialdane: keraamilised, metallist, kivist ja isegi puidust nõud sobivad kasutamiseks. Nende põhilised omadused - veekindlus ja välimus, mis sobiks ümbritseva kujundusega. Kivist valmistatud anumad pole ainult vastupidavamad, vaid ka atraktiivsema välimusega. Sellest ka nende kõrge hind. Kahtlemata avaldab selliste anumate disain muljet, kaunistab aeda ja laseb nautida vett.

Foto: Averto

Kuid lahendus on olemas ka neile, kes pole valmis suuri kulutusi tegema. Aias on võimalik rakendada juba olemasolevaid, igapäevaselt kasutuses olevaid nõusid. Võib kasutada vanu, ajaga kahjustada saanud anumaid, sügavaid taldrikuid või lihtsalt mitte kõige ilusamaid, või uusi, plastikust nõusid. Pole vaja muretseda välisilme saab kannatada. Lihtsalt kaevake nad maa sisse, varjake servad ära, kattes need osaliselt taimeokste või -vartega. Nii näevad anumad välja nagu miniatuursed veekogud. Inetu välimusega purunenud anumad saab restaureerida, üle värvida või luua huvitavam faktuur.

Kuhu asetada?

Miniatuursed anumad veega sobivad kõige paremini sinna, kus pole piisavalt elu või on soov anda kohale huvitava aktsendi. Kui rajate kõnniraja äärde väikese veekogu, siis on see paremini nähtav ka teistele. Ärge unustage, et tähelepanu on mõistlik pöörata vaid tõeliselt ilusatele anumatele, mis eristuvad oma silmapaistva disainiga ja sarnanevad kunstiteostele. Kõnnitee ääres olevad anumad on ka praktilise eesmärgiga, sest puhta veega saab ennast kuumadel suvepäevadel värskendada.

Peidetud miniatuursed veekogud on tehtud eesmärgiga luua intiimne atmosfäär, mis meenutab ürgset loodust. Sellist eemärki aitavad saavutada hoolikalt valitud taimed, mis anuma osaliselt ära katavad.

Vaagen veega või väike purskkaev?

Foto: Averto

Milline anum valida: suletud või avatud ehk selline, kus saaks vesi tsirkuleerida? Viimasest võib saada purskaevu minimudel. Kuid isegi, kui see on väike ja võtab vähe ruumi, nõuab selle paigaldamine palju aega, tööd ja rahalisi vahendeid. Selleks läheb vaja ka veereservuaari, kust pump saaks vett pumbata. Samuti tuleb luua anumale sobilik alus.

Foto: Averto

Populaarsemad variandid on väikesed ja suuremad kivid, killustik, karbid, kruus koos üksikute künkade või sammaldunud aladega.

Soetage omale purskkaev averto.ee ning nautige selle ilu ja voolava vee helisid!

Copy
Tagasi üles